Brojni stanovnici Turkmenistana, točnije Ašhabada, novu su godinu dočekali u šoku otkrivši da su im s parkirališta nestali automobili. U strahu od krađe, sve su prijavili, ali se ispostavilo da se ne radi o djelu kriminalaca već o novoj predsjedničkoj odredbi.

Turkmenistanski predsjednik Gurbangulij Berdimuhamedov, koji je 2015. donio odluku o zabrani uvoza crnih automobila u zemlju, sada je ponovno izazvao lavinu reakcija jer je zakon o zločestim crnim autima nadopunio pa su sada na listi machina non grata i svi ostali automobili osim bijelih. On, naime, vjeruje da bijela boja donosi sreću.

Opsjednut autima

Zakon je stupio na snagu prvog dana ove godine te su se odmah počeli odvoziti automobili s parkirališta. Njihovi vlasnici ih mogu preuzeti samo ako se obvežu da će ih prelakirati u bijelo. Ako to ne naprave, auto će im ostati zaplijenjen, javlja Azatlyk.

Berdimuhamedov očito ima neku fiksaciju na automobile jer je još ranije svojim suradnicima ‘preporučio’ da svoja vozila prelakiraju u bijelo, a 2015. godine je zabranio automobile sa zatamnjenim staklima, potom i luksuzne automobile, kabriolete, automobile starije od jedne godine (?!) i automobile s personaliziranim registarskim pločicama. Spomenimo i da je od prošle godine zabranjeno vješati bilo što oko retrovizora.

Od zubara do egoističnog vladara

Berdimuhamedov, inače bivši zubar, na čelu države je zamijenio Saparmurata Nijazova koji je iznenada umro 2006. godine, a koji je slovio po svojim pokušajima za stvaranjem kulta ličnosti. Dao je postaviti svoj zlatni kip, mjesece u godini je preimenovao po članovima svoje obitelji, a svoje ime je promijenio u ‘Otac svih Turkmena’. Berdimuhamedov dobro napreduje njegovim stopama jer je Nijazov zlatni kip, brzo nakon preuzimanja vlasti, zamijenio svojim.