Lider sirijskog ogranka Al-Qaede najavio napade na Hezbollah u Libanonu: "Pravi rat u Libanonu tek će početi"

Lider sirijskog ogranka Al-Qaede, Al-Nusra Fronta, najavio je kako će njegovi borci uskoro krenuti s napadima na libanonski pokret Hezbollah. Vođa Nusra Fronta, Abu Mohamad al-Golani, rekao je kako će Hezbollah "zažaliti" zbog podrške za sirijsku vojsku i predsjednika Bashara al-Assada.
Podsjetimo, libanonski šijitski borci iz Hezbollaha aktivno su se uključili u rat u Siriji na strani sirijske vojske i pro-vladinih snaga. Njihov prvi veliki angažman bio je bitka za Qusair, grad u blizini libanonske granice, gdje su zajedno sa sirijskom vojskom slomili okupaciju militanata. Od onda su Hezbollah borci bili aktivni na više lokacija diljem Sirije.

Vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah, u više navrata je rekao kako ne namjerava skrivati činjenicu da se Hezbollah bori na prostoru Sirije te ističe kako je ta borba nužna prije svega u svrhu očuvanja sigurnosti Libanona koji bi mogao postati iduća meta napada ukoliko ekstremisti pobijede u Siriji.

Nemiri u Libanonu počeli su gotovo u isto vrijeme kao i rat u Siriji, no veći oružani sukobi su za sada izbjegnuti. Problematični prostori uključujući planinski dio koji spaja Siriju i Libanon, kao i sjeverni grad Tripoli gdje su do sada izbijali žestoki sukobi između sunita i alawita. Libanonska vojska je u više navrata intervenirala u Tripoli, no grad je i dalje nemiran.
Ako se desi veći prodor ekstremista iz Sirije, što je očito plan Al-Nusra Fronta, pitanje je koliko regularna libanonska vojska može učiniti u spašavanju države koja ima izuzetno veliki diverzitet kada je riječ o etničkim i religijskim skupinama koje ovdje žive.

Mnogima je jasno da su Hezbollah vjerojatno jedina konkretna vojna snaga koja je u stanju zaustaviti prodor ekstremista u Libanon. No, takav razvoj događaja zasigurno bi odgovarao Izraelu koji Hezbollah i dalje doživljava kao svog najvećeg neprijatelja.

U Libanonu se trenutačno nalazi oko milijun izbjeglica iz Sirije. Posljedice rata u Siriji osjećaju se, do sada su se desili bombaški napadi u Bejrutu, raketni napadi u dolini Bekaa, sukobi oko pograničnih gradova, kao i već spomenute tenzije na sjeveru zemlje u Tripoliju.

"Pravi rat u Libanonu tek će početi. Ono što dolazi biti će toliko žestoko da će Hassan Nasrallah gristi prste zbog svega što je učinio sunitima. Shvatiti će koliko je opasno biti saveznik Assada", poručio je lider terorističke organizacije Al-Nusra Front.

Nasrallah je pak jučer za vrijeme govora istaknuo kako se Hezbollah planira i dalje suprotstavljati ekstremistima u Siriji te je najavio njihov poraz.

izvor: Reuters