Nakon što je Peru 2:0 pobjedom protiv Novog Zelanda izborio Mundijal, kompletiran je broj od 32 reprezentacije koje će 2018. godine nastupati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i nema više nikakvih nepoznanica što se tiče jakosnih skupina. Danska se nadala da će se u slučaju eliminacije Perua ugurati u pot broj dva, a Srbija u broj tri. No, to se nije dogodilo.

Plasman u Rusiju iz Europe osigurale su reprezentacije Belgije, Engleske, Francuske, Njemačke, Islanda, Poljske, Portugala, Srbije, Španjolske, Hrvatske, Švicarske, Švedske, Danske, kao i domaćin Rusija, a od visokorangiranih reprezentacija Starog kontinenta na smotru najboljih nisu se plasirale Italija (15.), Nizozemska (20.), Sjeverna Irska (23.) i Slovačka (24.).
 
Iz Južne Amerike plasman u Rusiju osigurale su reprezentacije Brazila, Argentine, Kolumbije, Urugvaja i Perua, a najveće iznenađenje predstavlja eliminacija Čilea, dvostrukog uzastopnog prvaka Južne Amerike i devete reprezentacije svijeta prema FIFA-inom rankingu.
 
Iz Azije plasman na smotru najboljih osigurali su Iran, Japan, Saudijska Arabija, Južna Koreja i Australija.
 
Prvi kontinent koji je dao sve predstavnike bila je Afrika. Nakon Egipata i Nigerije plasman u Rusiju osigurali su Tunis, Maroko i Senegal. Porazom Hondurasa od Australije, Srednja Amerika ostala je na samo tri predstavnika u Rusiji (Kostarika, Panama i Meksiko), a možda i najveće iznenađenje predstavlja činjenica da SAD, koji je na 27. mjestu FIFA-ine rang liste, nije osigurao plasman u Rusiju.
 
Debitanti na Mundijalu u Rusiji bit će reprezentacije Islanda i Paname.

Prema ovom rasporedu, jakosne grupe izgledat će ovako.
 
Prvi šešir: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska
 
Drugi šešir: Španjolska, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj i Hrvatska
 
Treći šešir: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal i Iran
 
Četvrti šešir: Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija.