Poštovani Ramljaci, dragi Uzdoljani, prijatelji, sudionici domovinskog rata i poznavatelji ratnih događaja u Uzdolu i  diljem Rame!

Na području koje je pokrivala 3. bojna brigade Rama tijekom domovinskog rata poginula su 122 vojnika HVO-a. Branitelji 3. bojne ginuli na svim ratištima ramskog kraja od Zvirnjače, Ravašnice, Makljena, Gliba, Menjika, Jurića, šireg područja Ljubunaca, Komina, Škarica, Banja Lučice, Donje Vasti, Homatlija, Kućana, Urine Ravni, Bokševice, Huduskog, Slatine, Pisvira, Gračaca do Uskoplja i drugih mjesta Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Od 122 poginula branitelja, 87 branitelja bilo je iz raznih krajeva BiH od Jajca, Konjica, Posušja, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Mostara itd.

Nakon više od 20 godina od stravičnih događaja na ovim prostorima gdje su ginuli branitelji i civilne žrtve, pripadnici 3. bojne brigade Rama počeli su svoja neformalna okupljanja na Uzdolu, a 2015. godine registrirana je udruga koja nosi ime  „Udruga 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola“. Cilj udruge je okupljanje branitelja i njihovih obitelji, međusobno pomaganje, te zacjeljivanje mnogih ratnih rana i ožiljaka koje branitelji nose. Kroz ovu Udrugu želi se osnažiti zajedništvo branitelja 3. bojne i njihovih prijatelja branitelja iz drugih mjesta te s raseljenim osobama koje su tijekom rata, iako izvan rodnih krajeva, na razne načine, a posebno materijalno doprinosili obrani. Djelovanjem kroz Udrugu želimo prenositi istinu o ratnim stradanjima u Uzdolu i drugim Ramskim krajevima.



Na osnivačkoj skupštini Udruge na kojoj se okupilo stotinjak pripadnika 3. bojne za predsjednika udruge izabran je gospodin Josip Prskalo koji je bio zapovjednik 3. bojne, a za tajnika udruge izabran je Miro Vlajčić. Na skupštini su izbrana i potrebna tijela udruge.

U znak zahvalnosti našim poginulim braniteljima, a da se ne zaboravi žrtva 122. poginulih branitelja, odgovorna tijela Udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola zajedno sa svojim članstvom donijela je odluku o izgradnji spomen obilježja svim poginulim braniteljima 3. bojne i drugih postrojbi, a koji su poginuli na području zone odgovornosti 3. bojne brigade Rama.



Udruga je pribavila svu potrebitu dokumentaciju i odobrenja za izgradnju spomenika na kojem će biti ispisana imena svih poginulih branitelja na području odgovornosti 3. bojne. Na svim mjestima širom BiH i Hrvatske izgrađeni su ili se izgrađuju spomenici poginulim braniteljima pa je i naša dužnost da to i mi uradimo kao trajno sjećanje na njihovu žrtvu, a ujedno da bude znak budućim generacijama da sloboda ima visoku cijenu.

Za dan Udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola izbran je 13. rujna, te je uz dan Udruge 2015. godine organizirana izložba ratnih fotografija u zgradi osnovne škole na Uzdolu. Uz godišnjicu stradanja Uzdolskih žrtava, 14. rujna 2015. godine položen je kamen temeljac budućeg spomen obilježja na prostoru ispred osnovne škole koja je tijekom ratnih djelovanja služila kao vojarna i zapovjedništvo 3. bojne brigade Rama.



Nakon više od dvadeset godina od stravičnih ratnih stradanja kao predstavnici Udrugu 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola  pozivamo vas da se zajedno s obiteljima učlanite u Udrugu, a posebno potičemo da to učine generacije mladih koji o ratnim zbivanjima znaju ono što su im sudionici domovinskog rata svojim svjedočanstvom prenijeli ili su čitali na raznim društvenim mrežama.

Projekt izgradnje spomen obilježja posebno je važan nama preživjelim braniteljima, da žrtva naših suboraca i spomen na njihove živote ne bude nikada zaboravljen. Izgradnjom spomenika učinit ćemo malo, ali ipak nešto što će ostati kao trajni znak za  zahvalu žrtvama što su učinili za nas žive.  

Stoga vas molimo da prepoznate važnost ovoga projekta za naš kraj te pozivamo i molimo sve branitelje i njihove prijatelje, relevantne institucije, dijasporu diljem svijeta i ostale koji su u mogućnosti da zajedno s nama svojim materijalnim prilozima pomognete zajednički projekt, projekt izgradnje spomen obilježja svim poginulim braniteljima na području odgovornosti 3. bojne brigade Rama.

Svoje priloge za gradnju spomen obilježja možete uplatiti kod UniCredit Bank d.d. Mostar na broj račun:
3382102261251842
IBAN: BA393382104861252258
SWIFT: UNCRBA 22.


Članovi Udruge ostvarili su kontakte i sa našim Uzdoljanima u inozemstvu koji su već prikupili određena sredstva. Od Udruge su dobili cjelokupnu dokumentaciju, nacrt spomen obilježja, troškovnik radova i druge dokumente te su ujedno ovlašteni u ime Udruge prikupljati financijsku pomoć za izgradnju spomen obilježja.

- Austrija- Beč, Josip Budim–Braco
- Austrija- Innsbruck, Ivica Vlajčić
- Austrija- Kufstein, Marinko Crnjac i Marijan Marić
- Austrija- Vöcklabruck, Zvonko Miličević i Jure Budim
- Austrija -  Reutte In Tirol  Marinko Spahić
- Hrvatska- Zagreb, Josip Prskalo, 00385 981925637
- Miroslav Rajić, 00385 981785196

Uvjereni da ćete poduprijeti projekt Udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola, sve vas srdačno pozdravljamo i unaprijed zahvaljujemo!
 
Predsjednik udruge
Josip Prskalo