Već tradicionalno duži niz godina požeški Ramci i Hercegovci odmjeravaju svoje snage na nogometnom terenu. Jednu godinu takvu utakmicu organiziraju požeški Ramci drugu Hercegovci, odnosno njihove zavičajne udruge. Ove je godine utakmicu organizirala Zavičajna udruga “Herceg Stjepan” iz Požege na čelu sa predsjednikom Vladom Bobanom, dugogodišnjim načelnikom općine Velika i ramskim zetom koji je koji je svoju odabranicu „ukrao“ iz obitelji Grubeša koji su iz Uzdolske župe, iz mjesta Šćipe, doselili u Kuzmicu, mjesto izemeđu Požege i Pleternice.

Utakmica je odigrana na poznatom veličkom stadionu na kojem je nastupio i poznati prvoligaš Scahalke.

U koštac su se uhvatile momčadi među kojima su bili i nekadašnji aktivni poznati sportaši koji su odigrali više nego fer utakmicu koja završila neriješenim rezultatom 2:2.

Nakon odigrana dva poluvremena po 30 minuta nastavljeno je treće, isto na stadionu, koje je daleko duže trajalo, a to je bilo međusobno druženje uz već poznate mesne delicije i vrhunske vinske kapljice.

Budući da se utakmica u Velikoj poklopila, slučajno ili ne, sa tradicionalnom manifestacijom “Čuvajmo običaje zavičaja” na druženju sa Ramcima i Hercegovcima bili su i gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, načelnik općine Stolac Stjepan Bošković, sa svojim suradnicima.

Narednu godinu “nogometni spektakl” organizirat će Ramska zajednica Požega. Na kojem nogometnom terenu još uvijek nije poznato.

Dražen Krstanović