Nova novčanica od 50 eura s boljim sigurnosnim karakteristikama ući će od 4. travnja u opticaj, a u prvom valu će biti pušteno 5,4 milijarde eura novčanica.

Nova novčanica, s portretom boginje Europe, lika iz grčke mitologije, ima unaprijeđene sigurnosne karakteristike kako bi se otežalo krivotvorenje i prozor koji postaje transparentan kada se okrene k svjetlu, prenosi agencija Reuters.

Osim toga, zaštitno obilježje na novčanicama je zelena brojka, koja, kad se novčanica nagne, mijenja boju iz zelene u tamnoplavu.

Ovo je četvrta novčanica koja doživljava promjenu od uvođenja jedinstvene valute u EU 2002. godine nakon što su izgled promjenile novčanice od 5,10 i 20 eura.

Europska centralna banka je već u svibnju 2013. godine zamjenila novčanicu od pet eura, u rujnu 2014. godine apoen od 10 eura i u studenom 2015. godine novčanicu od 20 eura.

Apoen od 50 eura je najčešće upotrebljavan od svih apoena u eurima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 eura, što čini 45 posto od ukupnih apoena u opticaju, prenosi B92.
 

Bljesak.info