Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) Edhema Žilića zbog zločina počinjenih 1993. godine na području Konjica.

Žiliću je na teret stavljeno da je naredio, omogućio te da nije sprječavao nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u prostorijama Sportske dvorane 'Musala' (općina Konjic).

Prema optužnici, Žilić je, kao vršitelj dužnosti upravnika ovog objekta, od svibnja do listopada 1993. godine omogućio stražarima nečovječno postupanje prema zatvorenicima, te je omogućavao neovlašteno ulaženje u zatvor osobama koje su tukle zatvorenike i činile druga nečovječna djela.

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Žilić je u više navrata tukao zatvorenike raznim predmetima i zlostavljao ih prilikom obavljanja prinudnih radova ukoliko bi kod njih našao komad kruha ili drugu hranu, prenosi BIRN.

U 'Musali', kako je navedeno u priopćenju Tužiteljstva BiH, zatvorenici su seksualno zlostavljani i prisiljavani na međusobna seksualna općenja, uključujući mučenja užarenim predmetima po genitalijama.