Potres snage 7,3 po Richteru u ponedjeljak navečer (6 ujutro po lokalnom vremenu) uzdrmao je japanski otok Honšu, nakon čega je izdano upozorenje za Fukushimu o mogućem tsunamiju. Iako je prvotna procjena govorila o potresu snage 7,3 po Richteru, nedugo nakon toga Američka geološka služba snagu potresa ipak je procijenila na 6,9 po Richteru.

No, nešto iza 7 po lokalnom vremenu Japanska državna metereološka agencija na press konferenciji ustvrdila je da je potres bio i jači nego što se prvotno mislilo, točnije 7,3 stupnja po Richteru.

Uz tsunami, obalnim područjima Japana prijete i odroni zemlje, rečeno je sinoć na press konferenciji. Upozorenje na tsunami prošireno je i na prefekturu Miyagi, za koju se također vjeruje da bi mogla biti pogođena.
 

Ista agencija ranije je izvijestila da je epicentar potresa bio na dubini od oko 10 kilometara te 37 kilometara istočno od obale, te pozvala stanovništvo na brzu evakuaciju.

"Nemojte misliti da ste sigurni. Mislite na najgori scenarij i evakuirajte se odmah", stoji u upozorenju stanovnicima obalnih područja Fukushime.

Ukinuto upozorenje

Japanska vlada ukinula je u danas upozorenje na opasnost od tsunamija za sjeveroistočnu obalu nakon što je snažan potres pogodio to područje sinoć, nakratko prekinuvši funkcije hlađenja u nuklearnoj centrali u Fukushimi i izazvavši u širem području tsunami i valove nešto veće od metra.

"Upozorenje na tsunami povučeno je", objavila je japanska meteorološka agencija u priopćenju objavljenom na njezinoj internetskoj stranici.

Ni nekoliko sati nakon potresa nema izvješća o mrtvima ili ranjenima. Najviši val izazvan tsunamijem zabilježen je u Sendaiju, 70 km sjeverno od Fukushime, dok su niži valovi pogodili druga obalna mjesta duž pogođenog područja, u kojemu je nakon objave upozorenja o mogućem tsunamiju s valovima od 3 metra visine mnoštvo brodova napuštalo luke i kretalo prema otvorenom moru.

Snimke iz zraka pokazale su da je tsunami u nekim područjima podignuo i razinu rijeka, a neke ribarske brodice prevrnute su u luci Higashi-Matsushima.

Pacifički centar za tsunami na Havajima objavio je da je opasnost u najvećoj mjeri prošla te je potom i Japanska meteorološka agencija ukinula znak uzbune zbog tsunamija.