Potraga za argentinskom vojnom podmornicom koja je nestala u južnom Atlantiku prije tjedan dana dosegnula je u srijedu kritičnu fazu jer bi 44-članoj posadi moglo početi nestajati kisika, rekao je mornarički glasnogovornik.
 
Desetci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juan, čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.
 
"U kritičnoj smo fazi, posebice glede kisika"
 
Ako je podmornica izgrađena u Njemačkoj i u službi već više od tri desetljeća potonula ili nije u stanju izroniti otkako je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga, ona bi sada koristila posljednje od svojih sedmodnevnih zaliha kisika.
 
"U kritičnoj smo fazi... posebice glede kisika", rekao je novinarima glasnogovornik mornarice Enrique Balbi. "Nije bilo kontakta s bilo čime što bi mogla biti podmornica San Juan".
 
Rodbina posade okupila se u pomorskoj bazi u Mar del Plata gdje se koordinira potraga.
 
"Plovilo je vjerojatno na morskom dnu"
 
Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.
 
"Ako je kapetan ostao na dnu jer je mislio da je razboritije ostati na dnu, to je jedna stvar. Ali u ovom trenutku moramo misliti da ako je na dnu to je zato što ne može izroniti", rekao je Morales.
 
Na večernjoj konferenciji za tisak Balbi je rekao kako je zamijećena neobična buka 15. studenoga u blizini mjesta gdje je podmornica posljednji put izvijestila o svojoj poziciji. Nije želio reći upućuje li taj zvuk na eksploziju ili izvanredno stanje na plovilu. Podatci o buci se analiziraju, dodao je.
 
Potraga i molitva
 
Tridesetak brodova i zrakoplova i 4000 ljudi iz Argentine, Sjedinjenih Država, Britanije, Čilea i Brazila pridružilo se potrazi za podmornicom koja je posljednji put javila svoju lokaciju oko 480 km od obale.
 
Argentina je obuzeta potragom, a lokalne novine stavljaju na naslovnice fotografije rodbine članova posade kako mole.
 
Podmornica je bila na putu iz Ushuaia, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a imala je remont 2008. u Argentini.
 
Nestanak podmornice upućuje na godine nedovoljnog financiranja vojske
 
Dok je drugo po veličini južnoameričko gospodarstvo išlo iz jedne krize u drugu zadnjih desetljeća, financiranje vojske nije bilo prioritet vlada koje su muku mučile s nedostatkom novca pa je incident poput nestanka ARA San Juan bio samo pitanje vremena, rekli su vojni i politički analitičari.
 
"Kršenja ljudskih prava prekinula su povezanost između društva i oružanih snaga", rekao je Andrei Serbin Pont, ravnatelj istraživanja u institutu CRIES u Buenos Airesu.
 
"Većini Argentinaca zapravo nije stalo do oružanih snaga, stoga političari nisu posebice zainteresirani za održavanje bilo kakve vojne politike ili obrambene politike", rekao je.