U zadnje vrijeme sve više smo svjedoci kako je Hercegovina postala, na žalost, prvorazredni poligon za raznorazne kriminalne radnje i kaznena djela. Svakodnevno, u raznim medijima izviješteni smo o nemilim događajima na ovom području koji s pravom unose nemir među građanstvo koje još uvijek nije naviklo na skoro filmske akcije maskiranih i naoružanih aktera ovih crnokroničnih događaja, piše ABCportal.info.

Skoro dnevne krađe skupocjenih automobila ponajviše u Međugorju i Mostaru su uzeli maha toliko da se obični ljudi pitaju kako je to sve moguće. Doista, začuđujuće je da se krađe non stop 'uspješno' događaju skoro na istim lokacijama, što svakako dovoljno govori o službama koje na žalost nisu dorasle da do kraja riješe ove probleme. Također, sad je već jasno da se ne radi samo o pukoj krađi automobila radi prisvajanja tuđeg dobra već je problem dobio širi i sofisticiraniji kontekst. Vozila služe organiziranoj kriminalnoj skupini ili više njih kako bi vršile sve češće pljačke na području Hercegovine. Tako smo iz policijskih izvještaja saznali da se upravo ta ukradena vozila koriste u izvršavanju kaznenih djela kao što su pljačke trgovačkih centara i slično. Policija je uspjela riješiti nekoliko slučajeva što je svakako za svaku pohvalu ali isto tako treba uzeti u obzir da su i pljačkaši sigurno danima prije utvrdili svoje planove uzimajući u obzir i slabe karike policijskog sustava…

U noći sa utorka na srijedu u Širokom Brijegu se dogodio dosad neviđeni prepad i direktni upad u obiteljsku kuću koji je itekako uznemirio građane te povećao sumnje u kvalitetnu zaštitu građana od zato predviđenih institucija. Policijske stanice i policijski kadar kojim raspolažu čak i ne snose veliku odgovornost za sve te navedene slučajeve i dvojbeno je jesu li u stanju pokrenuti kvalitetnu potjeru koja bi mogla uroditi plodom. Prave krivce treba tražiti u samom sustavu ali i na višim nivoima vlasti koji izgleda još uvijek nedovoljno prepoznaju da bi policija trebala biti svakim danom sve brojnija, obučenija i i plaćenija kako bi se mogli kvalitetno baviti zaštitom građana i njihove imovine. Doduše, sad se počelo malo aktivnije i ozbiljnije raditi na popunjavanju policijskog kadra u Zapadnohercegovačkoj županiji što će sigurno doprinijeti većoj sigurnosti. Jedan grad poput Širokog Brijega ali i drugi gradovi i općine bi trebale imati dovoljan broj policijskih djelatnika u svim smjenama. To sigurno košta ali sigurnost građana mora biti na prvom mjestu, inače ovakve stvari koje se događaju ovih dana postati će sve češće i još gore. Ne bi se smjelo događati da npr. u gradu od desetak tisuća stanovnika nemamo adekvatan broj policijskih patrola (prema standardima EU) koje su u svakom trenutku spremne pravovremeno i kvalitetno reagirati.