U ponedjeljak poslijepodne iračka vojska ušla je u okrug Karama koji se nalazi na istoku Mosula, drugog najmnogoljudnijeg grada u Iraku koji su prije dvije godine osvojili borci ISIS-a i tamo proglasili svoj kalifat.

Američki CNN dokopao se potajice snimljenog videa koji pokazuje kako izgleda Mosul netom prije neminovnog prelaska u ruke legitimne iračke vlasti, a koji su snimili pripadnici pokreta otpora ISIS-u.

U velikoj mjeri snimka pokazuje napušten, gotovo sablasan grad čijim ulicama doduše još prolaze rijetki automobili, ali na kojem stanovnika praktički nema. Tko god je mogao sklonio se u zoru predstojećeg velikog okršaja ISIS-a protiv iračke vojske, kurdskih pešmerga i njihovih američkih saveznika, a za koji se očekuje da će biti izuzetno nasilan, potencijalno s velikim brojem žrtava.

Sam video, koji možete pogledati na ovom linku, počinje blizu područja pokraj Sveučilišta u Mosulu i pokazuje velike rupe ili potpuno srušene zidove u nekim dijelovima grada, kao i poneku crnu zastavu Islamske države. Ulice su bez ljudi, a tek je na najvećim gradskim prometnicama vidljiv kakav-takav promet.

Snimku su prije dva dana zabilježili pripadnici Brigada Mosula, koje čine razni studenti i državni službenici koji su pokrenuli oružani ustanak u gradu nakon što je ISIS u lipnju 2014. preuzeo vlast. Video je pak CNN-u proslijedio radijski voditelj Mohamad Al Mawsily (što je zapravo pseudonim značenja "iz Mosula") koji s kurdskog područja emitira program na stanici Alghad.
 

Ovaj je video važan jer pruža kratak, ali vrlo rijedak pogled u grad koji je prije dolaska džihadista imao skoro 2 milijuna stanovnika, a koji je pod Islamskom državom bio praktički odsječen od vanjskog svijeta. Naime, džihadisti su zabranili satelitsku televiziju, internet i uporabu mobitela.

- Daiš (arapski termin za ISIS) pokušava pokazati da je život u Mosulu normalan. Ali to nije slučaj. Ulice su prazne, dućani su zatvoreni. Preživljavanje u gradu je iz dana u dan sve teže - objasnio je Al Mawsily za CNN.

I dok su specijalne postrojbe iračke vojske već u rubnim dijelovima grada, iza njih dolaze deseci tisuća vojnika koji su dosad uspješno "očistili" velik broj sela i gradova u okolici Mosula te ubili do 1000 boraca ISIS-a, gotovo 20 posto od njihova navodno ukupnog broja u Mosulu, barem prema većini procjena.

Istovremeno, u gradu je još uvijek gotovo milijun civila, od koji neke džihadisti žele koristiti kao živi štit tijekom borbe. Velik broj njih više nema ni dovoljno hrane pa tako većina stanovništva jede tek jedan obrok dnevno, kaže Al Mawsily.

Ono čega se pak najviše boje nije glad, već predstojeća borba koja će gotovo sigurno završiti s velikim brojem žrtava.