Većina benzinskih crpki u Federaciji Bosne i Hercegovine odlučile su podići cijene za sve derivate u iznosu od najmanje pet feninga, što će uzrokovati skok i do 1,90 KM po litri, piše Klix ba. 

Promjene cijena potrošači će primijetiti do kraja tjedna jer odobrenja za njihovu korekciju koja daje Ministarstvo trgovine FBiH stupaju na snagu u četvrtak, najkasnije u petak.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Odjela za cijene pri Federalnom ministarstvu trgovine, prije nego što poskupljenje stupi na snagu, prosječne cijene dizela u Federaciji BiH su 1,80 konvertibilnih maraka, a BMB 95 je bio 1,85 konvertibilnih maraka.

Prema podacima Odjela za cijene, stagnacija u cijenama na benzinskim pcrpkama bilježi se gotovo od sedmog mjeseca, što znači da je će novo poskupljenje biti prvo u čak tri mjeseca.

Posljedica je to povećanja cijena barela nafte na svjetskom tržištu koje se bilježi od kraja rujna. Barel nafte u srijedu ujutro košta od 51 do 52,5 dolara, dok se vrijednost 28. rujna kretala oko 45 dolara po barelu.