Poštovani Ramljače, uvaženi putniče namjerniče, bez obzira kakve su ti namjere, samo te jedno molim.

Molim te kada hodaš Ramom, kada koračaš njezinim brdima i dolovima, njezinim stazama i bogazama, njezinim šumama i proplancima, njezinim njivama i livadama, da paziš gdje staješ, da tiho i oprezno kročiš, jer, gdje god staneš stat ćeš na kosti naših predaka, na kosti onih koji nisu htjeli ići sa svojih ognjišta!

Ni kada su dolazili razni osvajači, ni kada su vršili neviđeni teror nad njima samo s jednim ciljem, da ih prisile na promjenu identiteta, na promjenu sebe!

Pažljivo hodaj jer stao si na kosti Ramljaka koji su život dali za svoju vjeru i naciju, za svoju Ramu!

Nježno spuštaj noge na to sveto tlo jer u protivnom mogu te obosti kosti ponosnih i prkosnih Ramljaka koje samo što nisu provirile iz zemlje u koju su pokopane, a po kojoj ti hodaš.



Ako pozorno oslušneš čut ćeš kako ti govore s ljubavlju, tiho i oprezno, kao da su i sada u opasnosti?! Čut ćeš glas koji govori, prolazniče, i ja sam nekada hodao tuda kuda ti hodaš sada.

Da, hodao sam, ali, dođoše tamo neki čudni ljudi sa istoka i tražili su od mene, od nas, da prihvatimo njihovu vjeru, kulturu, običaje i budemo njihovo roblje na vlastitoj djedovini.

Neki od nas su prihvatili tu besramnu ponudu s ciljem da zadrže život i imanje. Drugi su pak otišli u neke druge krajeve nadajući se kako će tamo naći utočište i mir. A ja, ja nisam pristao ni na jednu od tih solucija, ja sam ostao svoj, sebi dosljedan, ne pokoren! Istina, to je trajalo kratko, brzo su me, nas, pobili i evo tu zakopali, ali vrijedilo je! I opet da se rodim, i da se isto dogodi, opet bih isto uradio jer ono moje ne može iz mene!!!

Potom su došli neki drugi osvajači sa zapada, pa ako te zanima ishod produži nekoliko koraka i tamo ćeš čuti suvremenika toga vremena. Ali ne moraš čak ni ići, priča je slična mojoj, tek se okupatori razlikuju po vjeri i kulturi, ali, okupator je okupator, sve drugo su nijanse!



Ako išao dalje naći ćeš još ovakvih grobišta gdje leže žrtve nekih drugih okupatora i osvajača, naći ćeš kosti onih Ramljaka koji nisu napuštali svoju Ramu ni kada se glava gubila! A ti poštovani potomče onih Ramljaka koji su napustili Ramu, pobjegli da sačuvaju glavu ali ne i Ramu, čak ni obraz, sjedni i odmori, i poslušaj me!
Ako te je ovdje dovela iskrena čežnja za Domovinom tvojih predaka, dobro nam došao!
Ako ovamo dovede nečista savjest tvojih predaka koji ostaviše Ramu dušmanima, sve ti je oprošteno, dobro nam došao! Ali, ako te ovamo dovode neke nove loše namjere, novi pokušaji da naudiš Rami, ili ne daj Bože neka sluganstva nekih novih okupatora za čije interese radiš, onda idi, idi što dalje od Rame!

Idi tamo gdje su kosti tvojih predaka koji su ostavili Ramu, idi k onima što te šalju ovamo, idi kamo god hoćeš ali idi, idi i ne vraćaj se!

Idi i ne diraj naše potomke, ne diraj one što su Ramu sačuvali za Ramljake, ne diraj one što su svoje živote dali za Ramu i one što su to bili spremni!

Ne pokušavaj im oteti Ramu, jer ako pokušaš i MI KOSTI poginulih za Ramu ćemo ustati i braniti ju! A onome tko je jednom pao za Ramu nije strašno opet pasti, kao ni onome tko je jednom izdao i pobjegao nije teško učiniti isto, stoga ti preporučam, BJEŽI DOK TI NIJE KASNO!!!

Stari Ramljak