Turski predsjednik Erdogan je danas u novom ispadu Nizozemsku okrivio za genocid u Srebrenici. Govorio je, naime, o nizozemskoj postrojbi UN-a koja nije uspjela spriječiti pokolj 8000 muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine.

"Poznajemo Nizozemsku i Nizozemce po masakru u Srebrenici. Znamo koliko su im pokvareni karakteri zbog masakra 8000 Bošnjaka," izjavio je.

Zloupotreba Srebrenice vrijeđa

Tu izjavu je za Klix.ba prokomentirao bivši načelnik Općine Srebrenica koji je rekao da ga vrijeđa zloupotreba Srebrenice te da ta izjava nije politički korektna.

"Postoji drugi načini kako se Srebrenici može odati počast, bez obzira na odgovornost i posljedice onoga što se dogodilo u Srebrenici. Sve članice Ujedinjenih Naroda su, ako uzmemo činjenice u obzir, podjednako odgovorne. Posebno članice NATO-a i svi oni koji su bili sudionici tog perioda, a nisu ništa učinili da se spriječi genocid u Srebrenici. Mislim da je to pokazatelj da Srebrenica zaista biva predmetom političkih manipulacija u trenutcima kada Srebrenica nekome treba, a kada mi u Srebrenici trebamo nekoga, često se to ispusti i ne dođe u odgovarajuće vrijeme ili ne dođe nikako”, rekao je Duraković.

Razmirice riješite u Bruxellesu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sadik Ahmetović, rekao je kako Srebrenicu treba pustiti da živi sa svojim bolom, a da se razmirice trebaju riješiti u Bruxellesu.

"Mi smo mali, nezaštićeni narod, nad kojim je svijet dopustio da se počini najteži oblik ratnog zločina, zločin genocida. Nitko danas ne može reći da nam je barem pokušao pomoći, jer se zločin u zaštićenoj zoni UN-a, u Srebrenici, odvijao pred kamerama. Prvi put je zločin genocida cijeli svijet gledao na televiziji i ništa nije učinio", kaže Ahmetović.

Ipak, dodaje da ljudima nad kojim je počinjen genocid treba mir, a ne da ga se upotrebljava, u bilo kojem kontekstu, kada dođe do svađe velikih zemalja.

"Rezultati globalnog razračunavanja za male i nemoćne mogu biti samo s većim ili manjim posljedicama. Stoga bi bilo najbolje da nas puste da na miru živimo sa svojim bolom, za koji se bojim da ga danas u ovom svijetu s malo ili skoro nikako pravde nitko ne razumije. Mi ćemo poštovati svaki dogovor, poslije genocida nad muslimanima u Srebrenici nadali smo se da će svijet, pogotovo Europa, izvući pouke. Bojim se da smo nakon 22 godine još dalje od vrijednosti koje su tada vladale, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu", zaključio je Ahmetović.