• Porezna uprava FBiH o blokadi računa Doma zdravlja Prozor Rama
  • Porezna uprava FBiH o blokadi računa Doma zdravlja Prozor Rama
Blokada računa Doma zdravlja proteklog tjedna izazvala je veliku pažnju, kako medijsku tako i političku. Kako bi u Rami pokušali smiriti tenzije a našim čitateljima objasnili činjenično stanje, portal Rama-Prozor.info zatražio je očitovanje Porezne uprave Federacije BIH u svezi blokade računa Doma zdravlja u Rami. Dobili smo odgovor koji prenosimo u cijelosti:

Poreznom obvezniku dužniku Dom zdravlja Prozor-Rama, Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune zbog neplaćanih dugovanja po osnovu javnih prihoda u ukupnom iznosu od 603.649,66 KM, a koja su nastala u prethodnom periodu odnosno potječu iz 2005. godine.  

Postoje dva uvjeta za deblokadu računa poreznog obveznika dužnika:
- da se dug plati u cjelosti ili
- da porezni obveznik dužnik zaključi sporazum o odgođenom plaćanju ili plaćanju duga na rate.


Prezni obveznik Dom zdravlja Prozor Rama imao je mogućnost da zaključi sporazum o odgođenom plaćanju ili plaćanju duga na rate sa Poreznom upravom Federacije BiH, ali nije izvršio dopunu molbe s propisanom dokumentacijom iako je na to upozoravan od strane Županijskog poreznog ureda Mostar.

Zbog toga je Porezna uprava Federacije BiH 31.12.2014. godine donijela Rješenje kojim se odbija molba za zaključivanje sporazuma s poreznim obveznikom.

Porezni obveznik se u svojim izjavama o blokadi računa osvrće na druge obveznike, međutim to ne treba dovoditi u vezu, jer je svaki obveznik u različitoj situaciji.

Da je izvršio dopunu molbe s potrebnom dokumentacijom kao što je to traženo ne bi bilo problema za zaključivanje sporazuma, međutim porezni obveznik to nije htio da učini -
stoji u priopćenju Porezne uprave Federacije BiH.