Parafiskalni nameti u BiH ugasili su brojna poduzeća, a sama činjenica da ih u ovoj državi, prema riječima iz Udruge poslodavaca FBiH, ima od 400 do 500, a definirani su kroz desetke zakona na različitim razinama vlasti, pokazuju u kakvom sustavu moraju funkcionirati poslodavci i radnici ove zemlje, piše Večernji list BiH.

U Udruzi su ranije istaknuli kako nameti služe za ispravljanje proračunskih deficita, kao i to da se na isplaćenu jednu marku plaće, plati još 90 feninga. - Porezi i doprinosi na plaće u BiH iznose 72,4 posto i oni su među najvećima u Europi, ističe u razgovoru za Večernji list predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Mladen Pandurević. Komentirao je i to da Vlada Federacije s Ministarstvom financija priprema nove zakone o doprinosima i porezima na dohodak, kao i da su dostavljene verzije samo novo opterećenje za poslodavce. - Vlada je rekla da će njezin pristup biti neutralan, ali naše analize govore da neće biti tako, nego da će nam to donijeti novo opterećenje, govori. Pandurević se slaže s tim da će mali poduzetnici, pa čak i srednji, teško moći nastaviti poslovati, a i veći će teško pretrpjeti bilo kakav novi udar.

- Locirali smo problem. Mali poduzetnici će ili zatvarati posao ili otpuštati radnike, a i ta nova rješenja trebala bi ići na teret radnika, a ne poslodavca. Svi oni poslodavci koji neće imati prostora u svom poslovanju da to preuzmu na sebe, morat će to prepustiti radnicima i radnici će primati manje novca. To će, objektivno, biti problem. Uvjereni smo da se ne može ići u ovakvu vrstu reforme s neutralnim efektom, jer da se postigne fiskalni neutralni efekt, uvijek nekom morate uzeti da biste nekom drugom dali. U ovom slučaju uzima se onima s manjim plaćama. Mi podržavamo reforme, ali tek onda kada se smanji stupanj sive ekonomije, kada se osigura stabilan gospodarski rast i osigura punjenje proračuna i izvanproračunskih fondova, istaknuo je Pandurević. Porezi na plaće u BiH, kao što se vidi, narasli su više od 70 posto, dok su u Francuskoj oko 47 posto, Njemačkoj 45, a u Austriji, Italiji, Mađarskoj oko 40 posto. Ispod 30 posto su nameti na plaće radnika u Velikoj Britaniji, Islandu i Švicarskoj.