Pravilnik koji predviđa poreze na do sad neoporezivi iznos toplog obroka i regresa za godišnji odmor u Federaciji Bosne i Hercegovine razljutio je mnoge.

Manje plaće, masovni otkazi. Problemi i za radnike, ali i poslodavce u Federaciji BiH. Ovaj scenarij predviđaju dobro upućeni u radno pravo. U Pravilniku koji je donijela Vlada FBiH najveći problem za sve je topli obrok - umjesto 2, neoporeziv iznos je 1 posto.

"Radim sa dosta poslodavaca i vidim da je u mnogim firmama došlo do smanjenja toplog obroka koji se uplaćuje radnicima i to je nešto što svakako ide na štetu radnika. Vlada je sve vrijeme govorila da će povećanje oporezivanja toplog obroka biti praćeno smanjenjem poreza na drugoj strani, tako da neto efekt na radnike neće biti. To se nažalost nije dogodilo i mislim da je to taj osnovni problem", istaknula je Dina Duraković Morankić, odvjetnica u oblasti ranog prava, piše N1.

Za Ekonomsko-socijalno vijeće ovakav pravilnik Vlada FBiH bez konsultacija sa socijalnim partnerima nije smjela donijeti:

"Sve takve teme se diskutiraju sa tri najvažnija socijalna partnera - poslodavci, sindikati, Vlada, da razmijene mišljenja i donesu neke rješenje koje će zapravo biti provodivo", smatra Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Da je potez fatalan, smatra i Dženan Đonlagić, zastupnik u Predstavničkom domu državnog parlamenta.

"Ono što ja najviše zamjeram Vladi FBiH i premijeru je što nisu na početku mandata donijeli ovako krupne mjere, kako biste vi onda u drugoj polovini mandata počeli osjećati pozitivne efekte", objašnjava Đonlagić.

A klub zastupnika SDP-a predložio je da na Parlamentu FBiH da se odluka povuče. SDA, HDZ i SBB se nisu složili, piše N1.

"Ovaj Pravilnik je sporan po više osnova. Prva osnova je to što se u svom obrazloženju poziva na Zakon o državnoj službi i na Opći kolektivni ugovor. Zakon o državnoj službi je već od Ustavnog suda FBiH proglašen neustavnim", tvrdi Damir Mašić, zastupnik SDP-a u PD Parlamenta FBiH.

Iako se trebao susresti sa Sindikatima, premijer Federacije BiH Fadil Novalić nema komentar o Pravilniku, jer je sve u rukama ministarstva financija. Ni federalna ministrica financija Jelka Miličević nije željela pred kamere. Priopćenjem je ranije iz ovog ministarstva poručeno da je sve u skladu sa Općim kolektivnim ugovorom i da će poslovno okruženje ipak biti bolje. Ali, u Općem kolektivnom ugovoru piše - ukoliko se primjene propisi kojima se regulira topli obrok, potpisnice Ugovora će željeti mijenjati Opći kolektivni ugovor. (Bljesak.info)