Veliki asteroid, dvostruko veći od onog koji se 2013. godine raspao nad Sibirom, proletjet će pored Zemlje 5. ožujka, a najbliža moguća putanja kod nekih astronoma i stručnjaka izaziva nervozu.

Astronomi, tijelo nazvano "2013 TX68", prate tek nekoliko godina, pa nitko sa stopostotnom sigurnošću ne može reći na kolikoj udaljenosti će doći do susreta asteroida i Zemlje.

Moguće je da veliki asteroid prođe pored Zemlje na samo 17.000 kilometara, što je bliže od geostacionarnih satelita, ali je moguće i da to bude i na veoma velikoj udaljenosti od 14 milijuna kilometara.

Ako bi udaljenost iznosila 15 tisuća kilometara, to bi bio najbliži identificirali "prolet" asteroida pored Zemlje u povijesti.

Stručnjaci tvrde da razloga za paniku nema jer je isključena mogućnost sudara.

Isto tijelo, prije dvije godine, proletjelo je kraj Zemlje na udaljenosti od dva milijuna kilometara.

Kada se ponovno vrati 28. srpnja 2017. godine postojat će ekstremno mala vjerojatnoća sudara od jedan prema 250 milijuna, koja će u kasnijim "posjetama" asteroida 2046. i 2097. godine biti još manja.

Promjer asteroida "2013 TX68" iznosi 30 metara. Kada bi eventualno ušao u atmosferu eksplodirao bi energijom dva puta većom od one u kojoj se raspao poznati asteroid iznad Čeljabinska, koji je porazbijao stakla i oštetio 7.200 građevina, te povrijedio na razne načine gotovo 1.500 ruskih građana, prenosi Srna.

To znači da bi eksplodirao energijom 40 do 60 puta većom od eksplozije atomske bombe u Hirošimi.