Predsjednik Barack Obama i saudijski kralj Salman razgovarali su na dvosatnom sastanku o sukobima na Bliskom istoku, objavila je Bijela kuća i prenijela da je američki predsjednik izrazio zabrinutost stanjem ljudskih prava u naftnoj monarhiji.

"Dvojica čelnika potvrdila su povijesno prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije", priopćila je Bijela kuća.

Razgovor s 80-godišnjim kraljem Salmanom pokušaj je Bijele kuće da smiri napetosti s dugogodišnjim saveznikom, prenose agencije. Odluke Obamine uprave - od odbijanja intervencije u Siriji protiv režima Bašara al-Asada do pregovora s Iranom, velikim šijitskim suparnikom - iznervirale su sunitske monarhije, piše Hina.

Medije koji su predviđali da će se održati sterilan susret koji će se svesti na službenu fotografiju, Bijela kuća je podsjetila da Washington i Rijad imaju čvrst savez dug više od 70 godina.

"Odnos je uvijek bio složen, ali postoji temelj za suradnju oko zajedničkih interesa, posebice antiterorizma", tvrdi Ben Rhodes, bliski savjetnik Obame.

Obama je pohvalio humanitarnu pomoć Saudijaca Jemenu, te govorio o potrebi da se pomogne više Iraku koji je pogođen džihadističkom skupinom Islamskom državom, a o sukobu u Siriji izrazili su potporu političkoj tranziciji, navodi Bijela kuća.

Tema bili sukobi u regiji

Prije sastanka s kraljem Salmanom američki predsjednik razgovarao je s prestolonasljednikom šeikom Mohamedom binom Zajedom al-Nahajanom o regionalnim sukobima na Bliskom istoku, izvijestila je Bijela kuća i dodala da su se suglasili o potrebi okončanja sukoba u Jemenu i pružanja međunarodne potpore novoj vladi nacionalnog jedinstva u Libiji.

Sastanci američkog predsjednika sa saudijskim monarhom i prestolonasljednikom održani su uoči sutrašnjeg summita Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC). Monarhije, a osim Saudijske Arabije, to su još i Kuvajt, Katar, Bahrein, Ujedinjenih Arapski Emirati i Oman očekuju jačanje američke vojne pomoći, ali i konkretnu pomoć za borbu protiv destabilizirajućih kibernetičkih napada.

Glavni tajnik GCC-a je rekao da će taj blok i SAD održavati zajedničke pomorske patrole kako bi zaustavile krijumčarenje oružja iz Irana. Američki dužnosnici kažu da se takve patrole već provode i nisu novost.

Većina monarhija GCC-a razočarana je Obaminim mandatima jer drže da se udaljio iz regije i dao time više prostora njihovu suparniku u regiji Iranu. Obama je rekao da želi uvjeriti Zaljevske zemlje u vrijednost "hladnog mira" s Iranom koji će smiriti sektaške napetosti i omogućiti svim stranama da se usredotoče na suzbijanje najveće prijetnje svima, džihadističkoj Islamskoj državi.

Ne zna se jesu li pričali o skandalu oko istrage 11. rujna

Obamu u Rijadu prate ministar obrane Ashton Carter i savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice te direktor CIA-e John Brennan što govori da je u fokusu pitanje sigurnosti, piše Hina.

U priopćenju Bijela kuća nije objavila jesu li razgovarali o zakonu koji je predložio američki Kongres, a koji bi, bude li prihvaćen, smatrao Saudijsku Arabaiju odgovornom u nekoj mjeri za napade 11. rujna 2011. koje je počinila Al Kaida.

Petanest od 19 otmičara bili su državljani Saudijske Arabije, iako nijedna američka istraga do danas nije izvijestila o dokazima da je saudijska vlada podržavala napade.

Obama je rekao da se protivi tom zakonu jer bi on izložio SAD tužbama državljana iz drugih zemalja.