Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je danas imao konstruktivan i sadržajan sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, te je izrazio potpuno uvjerenje da će proces normalizacije odnosa između Turske i Rusije biti intenzivno nastavljen.

Erdogan i Putin sastali su se danas u Istanbulu na marginama 23. Svjetskog ekonomskog kongresa, a u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka Erdogan je istaknuo da je dnevni red današnjih susreta bio bogat i da je točka stavljena potpisivanjem bilateralnog sporazuma o projektu izgradnje plinovoda Turski tok.

Prvi čovjek Turske Erdogan kazao je da je sa Putinom razgovarao i o aktualnoj situaciji u regiji.

''Imali smo priliku da sa više aspekata razgovaramo o situaciji u Siriji. Razgovarali smo o ofanzivi Štit Eufrata. Razmotrili smo mogućnosti suradnje o tom pitanju. Posebno smo razgovarali o događanjima u Alepu, o tome koje strategije možemo implementirati kada je riječ o humanitarnoj pomoći i o tome kako da ljudi u toj regiji čim prije dočekaju mir i stabilnost'', kazao je Erdogan.

Naglasivši kako će bilateralni odnosi između Ankare i Moskve biti intenzivirani na svim poljima, Erdogan je kazao da će o suradnji na rješavanju sirijske krize konkretnije uskoro razgovarati diplomatski i vojni dužnosnici dvije zemlje.

Osvrnuvši se i na još jedan započeti tursko-ruski energetski projekt izgradnje nuklearne centrale Akkuyu, Erdogan je kazao da su obje strane suglasne da se taj proces ubrzano nastavi.

Dodao je da je uvjeren kako će izgubljeni period zbog zastoja u bilateralnim odnosima biti nadoknađen ubrzavanjem suradnje u narednom periodu.

Ruski predsjednik Putin je nakon sastanka sa turskim kolegom Erdoganom izjavio da je vlada Rusije danas donijela važnu odluku da otvori ruske granice za uvoz turskih proizvoda, a čiji uvoz je u proteklom periodu bio prekinut ili ograničen.

''Posebno se to odnosi na citruse i druge vrste svježeg voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda za koje smo otvorili rusko tržište. To je u konačnici odluka koja je od obostranog interesa jer ruski poljoprivredni sektor ne proizvodi tu vrstu roba. Uvozom iz Turske ćemo smanjiti cijene na ruskom tržištu'', kazao je Putin.

Ukazujući na potpisani bilateralni sporazum o Turskom toku, Putin je kazao da je u tom kontekstu postignuta suglasnost o smanjenju cijena ruskog plina prema Turskoj. Dodao je da su to sve koraci u skladu sa ciljevima turskog državnog vrha da Tursku izgrade kao energetski centar regije i svijeta.

I Putin je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o situaciji u ratom zahvaćenoj Siriji i dodao da je obostrana želja da se što prije pređe na proces političkog rješavanja sirijske krize.

''I Turska i Rusija žele da krvoproliće u Siriji što prije bude okončano'', kazao je Putin.