Nebuloza zvana FIFA Ranking, na osnovu krajnje dvojbenog sustava bodovanja, određuje "snagu" reprezentacija i njihov status, odnosno sastav jakosnih skupina za SP i tako poludirigira ždrijeb za Svjetsko prvenstvo.

Nogometni stručnjaci i insajderi već godinama s podsmijehom i ljutnjom govore kako je pravilnik koji ima veliku moć i utjecaj pun rupa, nelogičnosti i nepravde.
 
Konkretan primjer, koji najbolje dokazuje besmisao određivanja FIFA Rankinga po postojećim kriterijima, je što je Poljska u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za SP i tako nositelj prilikom određivanja skupina, ispred primjerice Španjolske.
 
Kako je moguće da reprezentacija koja je zadnji put na SP-u igrala 2006. u ždrijebu za skupine Svjetskog prvenstva 2018. bude ispred nacionalne momčadi koja je predzadnji SP osvojila, a na posljednjem igrala u skupini?
 
Poljska, ali i Švicarska, koja je također previsoko plasirana s obzirom na realnu snagu, kao druga u drugom potu (ispred Engleske, Kolumbije, Meksika, Urugvaja, Hrvatske), iskoristile su "rupu u zakonu" FIFA-e.

Odlučile su radikalno smanjiti broj prijateljskih utakmica između velikih natjecanja. Poljaci su veliki uspjeh na Euru 2016 (četvrtfinale) oplodili igranjem samo jedne prijateljske utakmice nakon toga, remijem (1:1) sa Slovenijom.
 
Kao što smo pisali, shvatili su da bi u prijateljskim utakmicama, koje se također računaju za FIFA-inu ljestvicu, mogli samo izgubiti osvojene bodove. I dok su velikani poput Španjolske i Engleske igrali međusobno, zarađivali milijune i gubili u prijateljskim utakmicama bodove i status nositelja, Poljaci su se odmarali i čuvali svoje bodove.
 
Za FIFA-in renking računaju se bodovi osvojeni u posljednje četiri godine i to tako da se bodovi zbrajaju s brojem odigranih utakmica, a u godini se mora odigrati najmanje pet utakmica. Svi bodovi iz posljednje godine se računaju, iz druge godine računa se 50 posto osvojenih bodova, treće 30 posto, a četvrte samo 20 posto.
 
Poljaci su odlučili da u 2017. ne igraju prijateljske utakmice, sve dok se u listopadu nije zaključila ljestvica prema kojoj se određuju nositelji Svjetskog prvenstva. U ovom mjesecu, studenom, odigrali su 0:0 s Urugvajem i izgubili 0:1 od Meksika, ali to im ništa nije štetilo, jer se rezultati iz tekućeg mjeseca nisu uzimali u obzir prilikom sastavljanja jakosnih skupina u ždrijebu za SP nego su se one temeljile na FIFA rankingu za listopad.
 
Poljaci su tako svojom strategijom još ranije upali kao šesti u prvu jakosnu skupinu i izborili lakše suparnike u Rusiji.

Naravno da je ova nelogičnost i nepravda, k tome izborena na ovakav način, zasmetala nogometne velesile, pa je FIFA morala djelovati.
 
Prema vijestima iz Zuricha, odmah nakon SP-a u Rusiji idućeg ljeta, FIFA konačno mijenja način na koji se određuje ranking, pri čemu je ključan nestanak spomenute "rupe". Reprezentacije više neće moći bildati status izbjegavanjem prijateljskih utakmica.
 
Dvije promjene ključno će utjecati na novo određivanje rankinga.
 
Od rujna iduće godine europske te srednjo i sjevernoameričke reprezentacije igrat će Lige nacija i to u terminima koje je FIFA do sada rezervirala za prijateljske utakmice.
 
To znači da će za 90 reprezentacija iz UEFA-e i CONCACAF-a preostati jako malo mjesta za prijateljske utakmice.
 
Ovaj trend proširit će se i na cijeli nogometni svijet, jer FIFA je potvrdila da na veliko priprema Lige nacija na teritorijima svih kontinentalnih konfederacija, što će dodatno reducirati broj termina za prijateljske utakmice.
 
Druga bitna novost je promjena sustava rangiranja na "zloglasnoj" FIFA ljestvici rankinga, što su potvrdili u sjedištu Svjetske nogometne federacije:
 
"FIFA priprema reviziju njenog sustava rankinga i odluku će objaviti nakon završetka kvalifikacija za SP."
 
Neslužbeno, revizija se odnosi na prestanak premiranja reprezentacija koje izbjegavaju prijateljske utakmice kako bi poboljšale FIFA ranking.