Prodavači na tržnicama u FBiH prodaju sve manje proizvoda, a i prihodi poljoprivrednika nisu plodonosni kao i ranije.
Prodaja se u navedenom entitetu smanjila za 7,5 posto u odnosu na 2013. godinu, a prema podacima o proizvodnji voća i grožđa u 2014. godini, na razini cijele BiH, ukupan je prinos kod većine vrsta voća smanjen. Glavni razlog tomu su loše vremenske prilike. No, poljoprivrednici kažu da nije samo vrijeme koje određuje “kako će vjetar puhati”, već su odgovorne i vlasti koje ne pridaju veliku pažnju ovoj perspektivnoj grani naše zemlje.

Prodaja manja

Koliko su zaradili poljoprivrednici na početku ove godine, u Federaciji BiH, vidljivo je po podacima Federalnoga zavoda za statistiku (FZS).

- Prodaja poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u siječnju 2015. iznosila je 1,6 milijuna maraka, što predstavlja smanjenje prodaje za 133.566 KM ili za 7,56 posto u odnosu na isti mjesec godine prije, navodi se u izvješću FZS-a. Tu se i navodi da se najviše prodavalo povrća, peradi i jaja, voća, krumpira, meda i voska te mlijeka, žita i grožđa.

Prošle je godine u BiH bilo manje prinosa jabuka za čak 47 posto. Agencija za statistiku BiH (BHAS) priopćila je da je bilo manje i krušaka za oko 57 posto, a zatim i šljiva za ogromnih 67 posto. Nisu dobro prihodovali ni poljoprivrednici koji uzgajaju trešnje. Tog je voća bilo manje za 17 posto. BHAS je naveo i da je bilo manje višanja za 11,4 posto, marelica za 23,2 posto, dunja za 42,2 posto, oraha za 59,5 posto, smokava za 18,9 posto, jagoda za 8 posto, maslina za 43,7% i grožđa za 17,5 posto.

- Glavni razlog za smanjenje proizvodnje voća i grožđa su loše vremenske prilike u 2014. godini, navode statističari. Nije samo smanjenje prihoda evidentirano u voćarstvu. Naime, kod proizvodnje mlijeka za piće evidentirane u mjesecu prosincu 2014. bilježeno je smanjenje za 10,4 posto.

- Ukupna količina mliječne masti je bila manja za 1,5 posto, a i ukupna količina mliječnih proteina je bila manja za 0,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, tvrde u BHAS-u.

O tomu kakva će ova godina biti za poljoprivrednike, razgovarali smo s predsjednikom Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske, Vladimirom Usorcem, koji upozorava da će ona biti jako teška. Kao primjer je naveo RS, gdje je više od 10 tisuća hektara kukuruza koji nije požetven, koji samo stoji na njivama.

- Nije učinjeno zimsko oranje. Nismo dobili plavi dizel od države iako smo ga u nekoliko navrata tražili, rekao je Usorac.
- Nemamo nikakvu perspektivu. Živimo u nadi da će biti bolje, ali od nje se ne živi. Stanje je dosta kritično u cijeloj BiH, dodao je ovaj poljoprivrednik. Napomenuo je kako su mnogostruko slali upite i tražili pomoć od nadležnih u vlasti. Njima su istaknuli sve svoje probleme, naveli gdje se pravi kriminal i gdje nastaju problemi koji koče poljoprivredu.

- Naše vlasti nisu ni mrdnule prstom. Razlog tomu je što su oni uglavnom povezani s uvoznim lobijem, nastavio je Usorac objasnivši da su se oni političari, koji su se “primakli tomu novcu”, ne žele odmaknuti, a oni koji se tog novca nisu dotakli, nemaju snagu oduprijeti se.

Problem ‘mlijeko’

Podsjetimo, prošloga su tjedna proizvođači mlijeka iz BiH upozorili na viškove koji se stvaraju na našem tržištu, odnosno da se za 10 milijuna litara mlijeka nije našao kupac. O nastalim problemima i trenutačnom stanju u oblasti mljekarstva razgovaralo se na prošlotjednoj sjednici Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH Vanjskotrgovinske komore.
- Želimo navrijeme upozoriti sve relevantne institucije u BiH da nećemo biti u mogućnosti otkupiti cjelokupne količine mlijeka koje budu ponuđene na području BiH, čime bi bio doveden u pitanje razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u BiH, na kojem intenzivno radimo zajedno s primarnim poljoprivrednim proizvođačima dugi niz godina, rečeno je tada na sjednici. Usorac već odavno ističe apsurde u trgovinskoj razmjeni BiH – uvozi se previše mlijeka iz zemalja Europske unije. Problemi su, kaže on, jednaki i kod poljoprivrednika iz Federacije i RS-a.

- Mi ne možemo izvesti nigdje, a uvozimo sa svih strana. Stvori se višak taman onoliko što se ne dopušta da izvozimo u EU, dodao nam je Usorac naglasivši kako u ovom posljednjem nije u pitanju EU, već “uništavanje domaće poljoprivrede uz blagoslov naših političara koji nemaju snage oduprijeti se EU-u i njegovoj politici”.

Dnevni list