Pet tona mesa zamrznuto početkom osamdesetih i u međuvremenu odmrznuto pa zatim ponovo zamrznuto uskoro je trebalo krenuti u prodaju.

Meso je pronašla policija u rumunjskom turističkom gradu Constanti, tijekom racije provedene u svrhu istrage o izbjegavanju plaćanja poreza, javlja Daily Mail.

Laboratorijska je analiza pokazala kako je meso zaleđeno početkom osamdesetih, kao i da je bilo odmrznuto prije šest godina, a zatim ponovo zamrznuto kada je prodano trenutačnom vlasniku trgovina, poslovnom čovjeku identificiranom kao Razvan Dimoftache. Meso je slijedećeg mjeseca trebalo biti pušteno u prodaju.

''Ovo meso uopće nije prikladno za ljudsku konzumaciju. Svatko tko bi ga kupio izložio bi se brojnim rizicima'', rekao je dr. Petru Alexe, koji je testirao pronađeno meso, koje se trebalo prodavati u dvije najstarije trgovine u gradu, smještene u samom centru.

Vlasnik je policiji pokazao lažne papire koji su pokazivali da je meso sigurno za jelo.

''Da je ovo meso došlo do potrošača u stanju u kakvom je sada to bi bilo katastrofalno, a lako je moguće da bi rezultiralo i smrtnim slučajevima'', izjavila je dr. Lolita Popescu, glasnogovornica javne zdravstvene službe u Constanti.

Dimoftachea istražuju i zbog prijevara u vezi poreza.

Iako su se slične priče s vremena na vrijeme pojavljivale i u Hrvatskoj, o prodaji mesa kojem je prošao rok trajanja (najčešće iz uvoza), ovako nešto srećom kod nas još nije pronađeno.