Vlasti Kirgistana odbacile su mogućnost da je državljanin te zemlje, čija je slika objavljena u medijima, odgovoran za napad na noćni klub u Istanbulu u kojem je ubijeno 39 osoba.

Policija u Bishkeku objavila je da je nakon saslušanja privedeni Iakhe Mašrapov pušten na slobodu jer je utvrđeno da nema veze sa napadom.

Mašrapov je priveden danas, po povratku iz Turske gdje se nalazio tijekom novogodišnjih praznika.

Kako prenosi kirgistanska agencija AKIpress, on tvrdi da je u Turskoj boravio poslovno i da je jutros stigao na aerodrom “Manas” u kirgistanskoj prijestolnici Bishkeku.

Mašrapov kaže i da ga je u Istanbulu turska policija jedan sat ispitivala u vezi napada, ali su ga pustili da napusti zemlju.

AKIpress navodi da su, nakon što su turski korisnici Twittera postavili sliku njegove putovnice na internet, pripadnici kirgistanskog Odbora za nacionalnu sigurnost pronašli Mašrapova čim je stigao kući u oblast Kara-Suu na jugu zemlje. Kirgistanska agencija navodi da je Mašrapov odveden na ispitivanje tijekom kojeg je negirao bilo kakvu umješanost u teroristički napad u Istanbulu.
Mašrapov je, u intervjuu za agenciju Turmus, povezanu sa AKIPressom, rekao da je u Istanbul iz Bishkeku otputovao 1. siječnja.

“Završio sam poslove vezane za trgovinu koje sam imao tamo. Došao sam na aerodrom u Istanbulu i čim sam se ukrcao u zrakoplov, turski policajci su me izvukli iz zrakoplova i odveli na ispitivanje”, kazao je Mašrapov, prenosi Tanjug.