Pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskoe županije jutros su deblokirali petlju Šićki Brod u Tuzli, a koju je grupa demobiliziranih boraca Armije Repbulike Bosne i Hercegovine tri dana držala u blokadi.

Kako je potvrđeno za Klix.ba iz MUP-a TK policijska akcija provedena je jutros oko šest sati.

Prema nezvaničnim informacijama, nekoliko bivših boraca zadobilo je povrede te su prevezeni u Univerzitetsko-Klinički centar u Tuzli, radi ukazivanja liječničke pomoći.

Promet se na glavnom putnom čvorištu sada odvija bez problema, a pripadnici Jedinice za podršku MUP-a TK još uvijek su na terenu.

Na mjestu trodnevne blokade ostali su polomljeni improvizorani šatori u kojima su borci proveli tri noći zaredom, stari namještaj i zgarišta na kojima su nekoliko puta palili vatru kako bi se zagrijali.

Podsjetimo, nezadovoljni zbog, kako su i sami naveli ignoranstkog odnosa nadležnih, grupa demobiliziranih boraca u srijedu je blokirala petlju Šićki Brod u Tuzli.

Od Vlade FBiH zahtjevali su uspostavu točnog boračkog registra, ukidanje 1.600 boračkih udruženja te omogućavanje naknade svim demobiliziranim borcima.

Na poziv resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića na pregovore u Sarajevo nisu željeli ići. Njega su pozvali da dođe u Tuzlu u čemu im je on na kraju i udovoljio.

Nakon što je od njih tražio da u zgradu Skupštine TK pošalju pet svojih predstavnika, borci to nisu željeli učiniti te je nakon nekoliko sati sastanak otkazan, a Bukvarević krenuo put Sarajeva.