Tijekom proteklih osam mjeseci evidentirano je da su osobe koja ne borave u BiH počinile više računalnih prijevara i oštetila pravne subjekte iz Tuzlanske županije koji poslovno surađuju sa firmama i pojedincima izvan granica BiH, priopćeno je iz MUP-a Tuzlanske županije.

Kaznena djela počinjena su 'upadom' u razmjenu elektronske pošte pravnih subjekata koji dogovaraju poslovnu suradnju, isporuku robe, način plaćanja usluga, te brojeve bankovnih računa i valuta plaćanja, prenosi Srna.

Lažno se predstavljajući kao dobavljači i izvršitelji usluga, izvršitelji kaznenih djela navode kupce na uplatu avansa na poseban račun koji pripada njima. Dosadašnja istraga ukazuje da je novac završio na računima u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Velikoj Britaniji.

Uprava policije MUP-a TŽ poziva građane koji poslovno surađuju sa firmama i pojedincima izvan granica BiH da prije uplate novca provjere svoje narudžbe posredstvom telefona ili faksa, a ukoliko se ispostavi da su elektronsku poštu presrele ili omele nepoznate osobe potrebno je odmah obavijestiti županijski MUP.