Satelitske snimke vojnog kompleksa na tajnoj lokaciji u Iranu, koje je objavio Stratfor, otkrivaju kako je ova zemlja, dok je pregovarala sa Zapadom o ukidanju sankcija, provodila tajne nuklearne testove.

Vojni kompleks Parachin nalazi se 30-ak kilometara od Teherana, a sumnjalo se da upravo tamo Iran proizvodi atomsko oružje i provodi testove. Iran je najvjerojatnije pokušavao sakriti rezultate nuklearnih pokusa.

Uspoređujući satelitske snimke lokacije Parachina iz 2010. i 2016. godine, uočljivo je kako je teren oko objekata očišćen, sastrugan do 'crne zemlje', kako bi se uklonili dokazi o nuklearnim testovima koji su ostali na drveću i biljkama. Osim toga, Iranci su izgradili i tunel, koji vodi u planinu iza vojnog kompleksa. Ulaz u tunel je zakamufliran, navode u Stratforu.

Institut za znanost i međunarodnu sigurnost ukazao je da satelitske snimke prikazuju vozila i kontejnere koji su preseljeni u Parachin u kolovozu prošle godine.

'Obnovljene aktivnosti nakon potpisivanja sporazuma između Irana i Zapada razlog su za zabrinutost jer pokazuju da Iran pokušava sakriti inkriminirajuće dokaze o nuklearnim testovima', navodi se u izvješću.

Iran je odbacio optužbe o 'čišćenju Parachina' već su kazali kako je riječ o radovima na prometnicama, prenosi Daily Mail.