Dvojica ruskih kozmonauta snimila su prvi 360 video šetnje u svemiru, što gledatelju omogućuje da vidi doslovce čitavo okruženje oko njih. To je prva takva snimka iz svemira uopće.

Nakon brojnih spektakularnih snimki koje stižu iz Zemljine orbite, odnosno Međunarodne svemirske postaje (ISS), prvi put je objavljena i takozvana 360 videosnimka svemirske šetnje.

Dvojica ruskih kozmonauta, Sergej Rjazanski i Fedor Jurčikin, snimili su spektakularan video tijekom svoje 7 i pol sati duge svemirske šetnje, tijekom koje su radili na redovitom održavanju stanice i lansiranju pet mikrosatelita, dva od kojih su izradili ruski studenti, prenosi RT.

Ideja o snimanju 360 videa na ISS-u, došla je upravo od RT-a, koji je snimku ostvario u suradnji s ruskom svemirskom agencijom te tvrtkom RSC Energia.

Snimka je puštena u utorak, u znak sjećanja na lansiranje prvog umjetnog satelita u Zemljinu orbitu – ruskog Sputnika-1.

Uživajte u videu i ne zaboravite da povlačenjem kursora miša po videu, uz obavezno držanje desne tipke, možete mijenjati kut gledanja u svim smjerovima.