Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH podržao je danas povećanje akciza na naftu, naftne derivate, alkohol, bezalkoholna pića i duhan na način kako je to utvrdio prije dva mjeseca, priopćio je predsjedavajući Upravnog odbora UNO BiH Vjekoslav Bevanda, prenosi Klix.ba

Nakon sjednice UNO BiH u Banja Luci, Bevanda je rekao novinarima da će UNO BiH uputiti mišljenje Komisiji za proračun i financije Zastupničkog  doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje će potvrditi ranije utvrđene zakone o porezima u formi u kojoj su utvrđeni na Upravnom odboru u fazi razmatranja.

Na pitanje novinara je li  time ispunjen jedan od uvjeta MMF-a u pismu namjere za dobijanje kreditnih aranžmana za BiH, Bevanda je odgovorio potvrdno i istaknuo da je to sadržano u Reformskoj agendi i u pismu namjere.

"Cijeli aranžman sa MMF-om predviđen je na sporazumu koji su dva entitetska premijera davno potpisala", istakao je Bevanda.

Članovi Komisije za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgodili su drugi put na sjednici 29.kolovoza izjašnjavanje o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, gorivo, a sredstva od ovih akciza trebala bi biti utrošena za izgradnju cesta i autocesta.

Riječ je o izmjenama zakona o akcizama, o sustavu neizravnog oporezivanja, te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, a njima bi akcize na naftu i naftne derivate bile povećane za 15 feninga, odnosno 10 feninga koji su namijenjeni za izgradnju auto-cesta, a pet feninga za izgradnju cesta.