Prava istina o optužnicama protiv Hrvata u BiH izgleda ovako: optuženo je 397 časnika HVO-a i 483 časnika Hrvatske vojske, objavio je hrvatski tjednik Globus navodeći kako te optužnice stoje ''u ladici'' i da mogu biti izvučene u bilo koje vrijeme.

''Ukupno je pod istragom 2.986 pripadnika HVO-a i HV-a, a riječ je o neaktiviranim optužnicama koje također mogu biti u svakom trenutku aktivirane'', navodi Globus pozivajući se na pouzdane izvore.

Tjednik navodi kako su sastavljene optužnice gotovo za sve zapovjednike u strukturi Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, a to praktički znači da je ''pod istragom'' ili ''pod optužbom'' i hrvatska politika koja se provodila u Bosni i Hercegovini.

Za optužnice su znala i politička vodstva Hrvatske od Milanovićeve do Oreškovićeve Vlade, ali koliko ih točno ima, nije im bilo bio poznato.

''Znali smo samo da se radi o troznamenkastom broju'', kaže za Globus jedan istaknuti hrvatski političar.

Prije tri mjeseca general Pavao Miljavac u razgovoru s novinarom Globusa upozorio je

''Bavio sam se ozbiljnim stvarima, nikako nisam govorio napamet, jer sam imao direktne indicije u kojem bi se smjeru mogla razvijati situacija, a opet svjestan odgovornosti kako će sve odjeknuti s obzirom na čitanost i utjecaj Globusa. Ispalo je da sam pogodio više od 90 posto onoga što je uslijedilo'', kaže Miljavac.

Po informacijama generala Miljavca, pripremljeno je 936 optužnica protiv časnika, a spominje se i 3500 otvorenih istraga, no u tom broju mogle bi biti sadržane istrage protiv pripadnika i drugih vojski koje su sudjelovale u ratu u BiH, a ne samo protiv Hrvata. General Miljavac je Globusu potvrdio da je i protiv njega napisana optužnica.

''To je apsurdna situacija. Ja sam se borio za ovu državu i bio na visokim pozicijama i nikad nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni tamo sada izmišljaju moju zapovjednu odgovornost za ubojstvo dvojice i ranjavanje jednoga vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako?'', naveo je Miljavac, koji odlučno odbija tvrdnju da je Hrvatska, sa svojom vojskom, sudjelovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

''Nije bilo agresije na BiH, nego su određeni naši političari pridonijeli takvu mišljenju jer su govorili da smo je izvršili. To je neprihvatljivo! Mi smo štitili svoj narod i svoje granice. Morate znati da su i oni imali strateške planove, svi su težili na more. Mi smo to znali i mi smo to branili, i branili bismo ponovno'', rekao je hrvatski general.

Globus piše kako se priča o optužnicama vuče, zapravo, od vremena ratnih sukoba u BiH.

''Zapovjedna struktura Herceg-Bosne znala je i imala izvještaje što se događa na terenu. Sva zbivanja za vrijeme rata detaljno su opisana u tim izvještajima, koji su završili u Zagrebu, a zatim u Haagu…'', navodi Globus.