Premijer Iraka Haider al-Abadi objavio je da su iračke snage danas pokrenule ofanzivu protiv džihadista koji u gradu Mosulu drže zapadnu obalu rijeke Tigra, a u okviru ove operacije odmah su iz ruku Islamske države preoteta dva sela južno od Mosula, na putu ka aerodromu u tom gradu.

AFP navodi da bi ovo mogla da bude najbrutalnija bitka do sada u okviru operacije zauzimanja Mosula koja traje već četiri mjeseca.

"Naše snage započinju oslobađanje građana od terora Deaša", rekao je u kratkom govoru prenesenom na televiziji Al-Abadi, koji je koristio arapski naziv za Islamsku državu.

On je kazao da iračke vlasti "objavljuju početak nove faze operacije".

"Mi dolazimo, Nineveh (iračka pokrajina čija je prestonica Mosul), da oslobodimo zapadnu stranu Mosula", rekao je irački premijer.

AFP navodi da se očekuje da iračka federalna policija i snage tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova započnu novu fazu ofanzive napadom na aerodrom u Mosulu koji se nalazi na južnom obodu grada, zapadno od rijeke Tigar.

Irački general Abdulamir Džaralah objavio je danas da su snage predvođene jedinicama iračke federalne policije uspjele da ponovo zauzmu dva sela južno od Mosula, Atbah i Al Lazagah, u okviru napredovanja ka mosulskom aerodromu.

Iračka avijacija jučer je bacila milijune letaka u zapadni dio Mosula sa porukom stanovništvu da predstoji neposredna kopnena ofanziva da se protjera Islamska država iz njihovih četvrti, priopćilo je danas iračko ministarstvo obrane.

Islamisti su trenutno pod opsadom u zapadnom Mosulu, kao i oko 650.000 civila, nakon što su ih iračke snage uz podršku američkih protjerale iz istočnog dijela grada u prvoj fazi ofanzive koja je završena prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Leci "sadrže uputstva za građane da se pripreme da dočekaju uz dobrodošlicu iračke snage koje dolaze da oslobode njihove kvartove i da upozore pripadnike Islamske države da polože oružje i predaju se", priopćilo je ministarstvo.