Irački kršćani koji žive u SAD-u najteže su pogođeni masovnim racijama američke imigrantske agencije ICE kojima je započeta kampanja deportacija imigranata po nalogu predsjednika Donalda Trumpa.

Proteklog vikenda agenti ICE-a uhitili su preko 200 državljana Iraka diljem SAD-a za koje je izdan nalog za deportaciju zbog kriminalnog dosjea ili trenutnih optužbi, javlja Guardian. Znatan dio uhićenih pripada Kaldejcima, iračkoj kršćanskoj manjini i posebno ranjivoj skupini u kontekstu ratnog stanja i raširenog islamističkog ekstremizma u toj zemlji, prvenstveno od strane Islamske države.

U Detroitu uhićeno 114 Iračana, uglavnom kršćana

Samo u Detroitu uhićeno je 114 Iračana, uglavnom kaldejskih kršćana. Jedan od njih, Nadžah Konja, došao je u SAD kao dijete s roditeljima 1977. Njegov brat Šoki "Steve" Konja kaže kako u Iraku više ne živi nijedan član njihove šire obitelji te da Nadžah uopće ne govori arapski. "Što će tamo raditi. Ustvari, osudili su ga na smrt", zabrinuto zaključuje Šoki, koji ima američko državljanstvo.

Zadnji član njihove obitelji koji je otišao iz Iraka prije toga je dvaput otet kako bi otmičari mogli izvući otkupninu od obitelji iz SAD-a. "Vlada Iraka ne može zaštititi niti obraniti ni vlastite građane, kamoli hrpu kršćana koji dolaze iz SAD-a", dodaje brat uhićenog Konje.

Njegovu zabrinutost dijeli i Minority Humanitarian Foundation, nevladina organizacija koja pruža pomoć iračkim manjinama. "Donald Trump je ove kršćane ustvari osudio na smrt", zaključuje osnivač i predsjednik MHF-a Mark Arabo.

Bivši državni tajnik SAD-a John Kerry još prošle godine javno je upozorio da se nad kršćanima u Iraku provodi genocid, iako međunarodni sudovi nisu službeno okarakterizirali rašireno nasilje nad kršćanskom manjinom na taj način.

Imigracijska služba: To su osuđivani kriminalci

Prema glasnogovornici ICE-a Gilliann Christensen, "ogromna većina" uhićenih imigranata su kriminalci osuđeni zbog teških kaznenih djela, uključujući "ubojstvo, silovanje, teški napad, otmicu, provalu, trgovinu drogom, pljačku, seksualni napad, ilegalno posjedovanje oružja i druga kaznena djela".

Međutim, lokalni aktivisti za ljudska prava odbacuju to opravdanje i tvrde kako je većina uhićenih davno osuđena za navedena djela i odslužila svoje zatvorske kazne. Konja je tako odslužio 23 godine zatvorske kazne zbog trgovine drogom. U zatvoru je dobio diplomu srednje škole i poučavao druge zatvorenike, a nakon što je pušten 2009. postao je poslovođa u velikom trgovačkom lancu, izravno nadređen stotinama zaposlenika.

U Nashvilleu uhićeno 30 iračkih Kurda

"On je potpuno preokrenuo svoj život", kaže Šoki Konja o svom bratu i ogorčeno dodaje: "Ovo nije SAD. Ovdje sam 40 godina. Vjerujem u (američki) san, vjerujem u ustav. Volim ga do smrti. Voljan sam žrtvovati se ako je to potrebno, ali reći ovim ljudima - počinili ste zločin prije 30 godina, kad ste imali 19, 20 godina, sada morate ponovo platiti za svoju pogrešku..."

Irak prethodno nije surađivao sa SAD-om pri preuzimanju deportiranih Iračana, no to se promijenilo nakon što je Trump izmijenio svoju izvršnu uredbu o zabrani ulaska građanima sedam većinski muslimanskih zemalja te u novoj verziji izbacio Irak s tog popisa.

Drugi grad u kojem je došlo do masovnih uhićenja je Nashville, u kojem živi najveća kurdska populacija u SAD-u. Prema izvještajima lokalnih stanovnika, ICE je prošlog tjedna počeo vršiti racije vrata po vrata u većinski kurdskim susjedstvima. Lokalni imigracijski odvjetnik tvrdi da je zasad uhićeno 30 iračkih Kurda.