Selo Sikirevci u Brodsko-posavskoj županiji poznato je kao jedno od rijetkih mjesta u Slavoniji s pozitivnim prirodnim prirastom, ali i po tome što iz njega korijene vuče hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić.

Sikirevčani su ponosni na svog idola, cijelo selo posvećeno je njemu.

Većina djece ima Rakitićev dres, na tribinama lokalnog kluba nalazi se grafit s njegovim likom, na ulazu u selo podigli su mu jumbo plakat, a imaju i veliki desetmetarski transparent “Rakitiću, Sikirevci su uz tebe”.

Prije četiri godine proglasili su ga i počasnim građaninom mjesta. Rakitić je svojim donacijama u više navrata pomagao NK Sikirevcima, ali mještani ga sada mole da im još jednom pomogne tako što će investirati u selo i svojim imenom privući turiste.

“Putnici neće svratiti u moj restoran, jer mene ne znaju, ali kada bi to bio restoran Ivana Rakitića, to bi bila druga priča. A mi ćemo se onda potruditi da svima koji zastanu u Sikirevcima ponudimo sadržaje kojima bismo ih privukli da prespavaju kod nas dvije-tri noći te dođu i drugi put”, kaže Josip Nikolić, načelnik općine Sikirevci.

Još je uvijek malo ljudi koji znaju da je Ivan Rakitić podrijetlom iz Sikirevaca, prenosi Večernji list BiH.

Kada bi se o tome pročulo, za slavonsko bi selo to bilo strašna reklama.

Zamislite, čovjek iz Sikirevaca igra za Barcelonu u Ligi prvaka!

U ovom malom općinskom središtu većina od 2250 stanovnika bavi se poljoprivredom.

Nemaju nikakvu industriju, tek nekoliko trgovina, kafić i frizerski salon.

Stoga ne treba posebno isticati koliko bi poveznica s Rakitićem značila u smislu razvoja gospodarskih, osobito turističkih kapaciteta.

U općini trenutačno rade na projektu kojim bi udahnuli drugačiji vizualni identitet središtu sela. Načelnik je taj projekt nedavno predstavio Ivanovu oci Luki koji se rodio i odrastao u Sikirevcima i koji, za razliku od Ivana koji je pretrpan obvezama, relativno često navraća u selo.

Prema načelnikovim riječima, Luka je podržao ideju i izrazio načelnu spremnost investirati u Sikirevce, no poslije se nisu čuli i na tome je ostalo.

“Kada do kraja osmislimo cijeli projekt, potrudit ću se da ga u detalje predstavim Rakitiću.”

U Sikirevcima imaju još jedan gorući problem – njihova osnovna škola jedna je od samo dvije u Brodsko-posavskoj županiji koje nemaju sportsku dvoranu.

Školu pohađa gotovo 200 učenika koji nastavu tjelesnog rade u školskom holu koji je zapravo blagovaonica.

Stvara se velika prašina i to im u higijenskom smislu stvara poteškoće jer radi se o prostoru u kojem djeca jedu.

(www.jabuka.tv)