Reformska struja SDA okupljena oko državnih zastupnika Sadika Ahmetovića, Salke Sokolovića, Senada Šepića i Šemsudina Mehmedovića odbila je ponudu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, da ih zarad mira u stranci potkupi stranačkim pozicijama, saznaje Avaz  iz izvora bliskih ovoj četvorci.

Neslužbeno se doznaje da je Izetbegović putem svojih emisara, jer se oni odbijaju pojedinačno sastati s njim, prije nekoliko dana ponudio četvorci određene pozicije u rukovodstvu SDA, a osim ulaska u Predsjedništvo stranke, ponuđen im je i ulazak u Kadrovsku komisiju, na čijem je čelu Asim Sarajlić.

Ovim je potvrđeno pisanje Avaza u kojem je najavljeno da su Izetbegovićevi napori ovih dana usmjereni ponajviše ka sprečavanju ujedinjavanja frakcija koje su mu otkazale poslušnost - i to u novu "Bolju SDA", ali ne uvažavanjem zahtjeva, nego pokušajem njihove kupovine.

Jedan od članova četvorke rekao je da je takva opcija glatko odbijena te da četvorku ne zanimaju pozicije, nego promjene i prestanak blaćenja stranke, kojom, kako ističu, "vedre i oblače" kadrovi poput Aljoše Čampare, Asima Sarajlića i Amira Zukića.