Najmanje 50 osoba ubijeno je u krvavoj zatvorskoj pobuni u brazilskom gradu Manaus, objavili su brazilski mediji.

Sigurnosni dužnosnici izjavili su kako strahuju da će još tijela biti pronađeno kada raščiste područje. Pobuna je počela u nedjelju navečer  kada su se sukobile dvije narkobande.

Prema neslužbenim informacijama, poginulo je više od 80 osoba.

"Uspjeli smo ući u zatvor. U šoku smo i trenutno radimo na izvještaju o bjeguncima. Do sada smo našli između 50 i 60 tijela, ali nismo pregledali sve. Poslali smo tijela u mrtvačnicu gdje će se izvršiti identifikacija", rekao je izvor za O Globo.

Ako se potvrdi i službeno ovaj broj, bit će to drugi najveći masakr u povijesti brazilskih zatvora, odmah nakon onog u Sao Paulu 1992. godine kada je ubijeno 111 osoba, prenio je Klix.

"Ušli smo u zatvor nakon dugih pregovora. Taoci su sada pušteni, a od sedam sati smo uspjeli da zauzmemo dio", rekao je izvor.

Još nije poznato je li i  koliko je ubijeno zatvorskih čuvara.

Prema neslužbenim informacijama, sukobile su se frakcije NDF sa sjevera i DPK s juga zbog krize u krijumčarenju droge.

Ministar pravosuđa Alexandre de Moraes upozorio je još ulistopadu 2016. godine da će ratovi između frakcija dovesti do sukoba unutar i van zatvora u zemlji, što se i dogodilo. Pozvao je na izmjenu zakona i odvajanje zatvorenika koji su počinili teška i lakša kaznena djela.

Međunarodne grupe za ljudska prava upozorile su da kako su zatvori pretrpani zbog čega dolazi do čestih sukoba, zatvorskih pobuna i velikog broja smrtnih slučajeva.