Polovica Talijana koji su jučer izašli na birališta dali su, prema prvim rezultatima, svoj glas populističkim strankama koje su se do nedavno smatrale marginalnima ili preekstremnima.

Najvjerojatniji rezultat ovih parlamentarnih izbora bit će ili pobjeda desne koalicije bivšeg premijera, osuđenog za poreznu prijevaru, i neumornog političkog veterana Silvija Berlusconija ili pak parlament u kojem nijedna stranka, odnosno koalicija nema većinu, ali populisti imaju glavnu riječ. Tu je prvenstveno riječ o Pokretu pet zvijezda (MS5), ideološki raznorodni, ali žestoko antisistemski pokret najsličniji našem Živom zidu te o nacionalističkoj i euroskeptičnoj Sjevernoj ligi Mattea Salvinija, koja je sada promijenila ime u Liga i odbacila svoje raniji imidž i program sjevernjačkog separatizma.

Ligu je, kao i druge desničarske stranke, oko sebe okupio stari lisac Berlusconi. Ovom energičnom 81-godišnjem milijarderu njegove godine, operacija srca, nebrojeni korupcijski i seksualni skandali i pravomoćna presuda očito nisu umanjili političke ambicije. Ipak, zbog osude na četiri godine zatvora iz 2013. (što mu je smanjeno na jednu koju je zbog dobi odslužio radom za dobrotvorne svrhe), Berlusconi ne može biti novi premijer. Umjesto toga, nada se da će imati ključnu ulogu u novoj vladajućoj koaliciji i (ponovo) postati siva eminencija Italije.

Pet zvijezda dobili glasova kao Berlusconi i Renzi zajedno

Pokret pet zvijezda prema privremenim rezultatima uvjerljivo je najjača pojedinačna stranka ovih izbora, s 31% glasova - štoviše, ova stranka koju je osnovao i donedavno vodio komičar Beppe Grillo dobila je, javlja Washington Post, jednako glasova kao Berlusconi i Renzi zajedno. Međutim, Berlusconijeva koalicija najizgledniji je kandidat za formiranje vlade, s 37% glasova. A ako i nije još jasno tko je pravi pobjednik, nema sumnje tko je gubitnik - koalicija lijevog centra predvođena vladajućom Demokratskom strankom i premijerom Matteo Renzi, koja prema trenutnim rezultatima dobiva samo 23% glasova.

Demokratska stranka već je priznala poraz. "Ovo je vrlo jasan poraz za nas. Očekujemo rezultat ispod naših očekivanja", izjavio je ministar Maurizio Martina. "Glasači su rekli svoje vrlo jasno i neosporno. Populisti su pobijedili, a Demokratska stranka je izgubila", komentirao je senator Andrea Marucci na svojoj Facebook stranici.

Što se tiče desničarske koalicije, Berlusconi ipak nema previše razloga za zadovoljstvo, jer je prema sadašnjim projekcijama Salvini ostvario bolji rezultat od Berlusconijeve stranke Naprijed Italija. Prema predizbornom "džentlmenskom dogovoru" unutar koalicije, tko god ostvari najbolji rezultat moći će birati premijera ako ova koalicija formira vladu.

Imigracija jedna od glavnih tema izbora

Kako piše Guardian, dvije činjenice pokazale su se neospornima: talijanski glasači, inače tradicionalno neskloni riziku, na ovim su izborima bili spremni "nogirati" stranke establišmenta, a Renzi je ostvario katastrofalan rezultat. "Rezultati su još uvijek vrlo nejasni. Šanse su da nijedna stranka nema većinu u parlamentu. Ali jasno je da je lijevi centar kažnjen. Talijani nisu povjerovali njihovoj priči da Italiji ide bolje. Barem većina nije", komentirao je profesor politologije sa Sveučilišta Luiss u Rimu, Giovanni Orsina.