Na 19. Istraživačkom summitu koji je održan u Istanbulu izjavljeno je kako je pisanje rukom proces koji više od pisanja na tastaturi razvija mozak. Organizator summita je Udruženje istraživača Turske (TUAD).

Na summitu je govorio akademik Sinan Canan, koji je rekao da pametni telefoni i digitalizacija zauzimaju značajno mjesto u načinu života te da negativno utječu na razvoj mozga i jezika. On smatra da je veoma važno “koristiti ruke i pisati”.

Direktorica TUAD-a Fulya Durmus je kazala kako treba pratiti razumjeti potrebe potrošača koje se vežu za doba tehnologije i pratiti istraživački sektor te na taj način biti u korak s digitalnim vremenom.

Na summitu je svoju prezentaciju pod nazivom “Kako se razvija talent?” održao doktor Ozgur Bolat koji je govorio o nedostatku uzora unutar obitelji i obrazovnog sustava.

Bolat je istaknuo kako ukoliko član obitelji ili predavač nema određene vrijednosti, veoma je teško da te vrijednosti imaju djeca. Kako kaže, nakon što je Barack Obama postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uspjeh Afroameričkih učenika povećan je za 14 posto te je predstavljena figura na koju su se mnogi ugledali.