Tvrtka Oštrc u petak je počela ulaziti u posjed i preuzimati Dalmacijavino, koje je za nešto više od 70 milijuna kuna kupila prije 13 mjeseci.

"Nismo mogli ranije preuzeti Dalmacijavino, jer nismo znali kada će nam to sud dozvoliti, ali danas počinje proces primopredaje vlasništva i trajat će najmanje tjedan dana, jer Dalmacijavino ima nekretnine diljem Hrvatske," rekao je direktor Oštrca Luka Zadro.

U proteklih 13 mjeseci Oštrcu nije bio omogućen ulazak u posjed Dalmacijavina u stečaju, jer je najprije Državno odvjetništvo uložilo prigovor na prodaju triju zemljišnih čestica. Prigovor je odbačen, a potom je tvrtka Traubi International Corporation američkog poduzetnika Salamona Berkowitza, koji je prije nekoliko godina isticao da želi kupiti Dalmacijavino, uputila žalbu na prodaju smatrajući kako Oštrc u vlasništvu Marinka Zadre nije valjano namaknuo novac za kupnju. No Visoki trgovački sud odbio tu žalbu.

Po riječima Luke Zadre, po završetku preuzimanja u Dalmacijavinu počet će proizvodnja, a cilj je da tvrtka postane jedna od vodećih u Hrvatskoj u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića.
U sljedeća dvije godine vinarija će ostati u Stinicama u Splitu, a za to vrijeme napraviti ćemo novu vinariju u Drnišu gdje će se premjestiti proizvodnja, kazao je Luka Zadro. Dodao je da će proizvodnja soka Pipi iz Splita biti premještena u Grude u Bosni i Hercegovini. Vlasnik Oštrca Marinko Zadro objašnjava taj potez pet puna jeftinijom proizvodnjom i isto toliko većim kapacitetima u Grudama. No, Pipi bi se po njegovim riječima trebao vratiti u Split nakon što se vinarija iz Stinica premjesti u Drniš.

Na upit koliko će investirati u Dalmacijavino, Marinko Zadro je istaknuo kako u tom smislu ima velike planove.

"Do sada smo uložili više od 70 milijuna kuna, ali to je ništa u odnosu na ono što želimo napraviti," poručio je Marinko Zadro. Dometnuo je kako će zadržati vinograde Dalmacijavina na Hvaru, a nije isključena ni izgradnja vinarije na tom otoku. Također je istaknuo kako postoji plan kupovine zemljišta za nove nasade vinograda.

Marinko i Luka Zadro nisu željeli odgovoriti koliko će radnika zaposliti, ali su rekli kako će se pridržavati standarda ekonomične proizvodnje.

Potpisujući zapisnik o primopredaji, stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović podsjetio je kako je stečaj Dalmacijavina počeo u svibnju 2012. godine te dodao da nije očekivao tako dugo trajanje, ali je naglasio kako je važno da je za vrijeme stečaja proizvodnja obnovljena. Ciljevi stečaja su ostvareni, a najvažniji je bio pronalazak kupca, kaže Mitrović, prenosi Hina.