Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, 9. listopada u Sarajevu je rekao da su inspektori iz Direkcije za hranu, zdravlje, analize i revizije EK dali pozitivnu ocjenu za izvoz piletine i prerađevina od peradi na tržište EU. Međutim, proizvođači pilećeg mesa iz BiH, još nisu dobili zeleno svjetlo za plasman proizvoda na europsko tržište. Naime, iako je početkom listopada ministar Šarović rekao da će do početka studenog u BiH stići službeno izvješće Europske komisije i da će time četiri domaće tvrtke dobiti dozvolu za izvoz mesa peradi na europsko tržište, ipak prema informacijama Radiosarajevo.ba ovo izvješće još nije stiglo i ne zna se kada će doći.

"Službena dozvala bh. mesnim tvrtkama za izvoz piletine na tržište EU još nije stigla, a u direktnom kontaktu s Direkcijom za hranu, zdravlje, analize i revizije EK jeste Ured za veterinarstvo BiH, koji je i nadležan za provođenje ovoga projekta", izjavio je Hamdo Tinjak tajnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Podsjećamo, u razdoblju od 26. rujna do 6. listopada 2017. godine, inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu EK su kontrolirali sektor peradarstva u BiH, te su nakon ove kontrole dali pozitivnu preliminarni dozvolu bh. mesnim tvrtkama za izvoz piletine na tržište EU.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je nakon toga, točnije na press konferenciji održanoj 9. listopada najavio da će i službena dozvola biti dostavljena za 3 tjedna (do kraja listopada), što se još uvijek nije dogodilo. Nakon ovoga, postavlja se pitanje, je li došao u pitanje izvoz pilećeg mesa u zemlje EU.