Stručnjaci upozoravaju na češće pranje ruku jer virus gripe na rukama može preživjeti između dva i četiri sata, javlja Anadolija.

Profesor Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Uludag Mustafa Hacimustafaoglu tvrdi da virus gripe po dospijeću na ruke čovjeka može preživjeti između dva i četiri sata, te upozorava da se teže posljedice mogu spriječiti češćim pranjem ruku.

Ukazujući na činjenice da je gripa jedan od najraširenijih oblika prenosivih oboljenja, Hacimustafaoglu je kazao da su dobre higijenske navike i upotreba adekvatnih higijenskih sredstava najefikasnija zaštita.

Širenje gripe

"Evo i ovih dana imamo širenje virusa gripe. Oni su najčešće sadržani u usnim i nosnim izlučevinama. Kada virus dospije na ruke ili druge dijelove organizma, može opstati od dva do četiri sata. Zbog toga je važno da se konstantno radi na buđenju svijesti ljudi o krucijalnoj važnosti higijene i pranja ruku", kazao je Hacimustafaoglu u razgovoru sa novinarom AA.

Hacimustafaoglu dalje upozorava da, ovisno o temperaturi prostora, virus gripe može dugo opstati i na plahtama, drvenim i drugim predmetima, te dodaje da je u prevenciji gripe važno i životni prostor održavati čistim.

Inače, ruke su karika u lancu prijenosa uzročnika zaraznih bolesti koja direktno povezuje uzročnika bolesti s namirnicom. To je najčešći put zagađenja namirnica i prijenosa zaraznih bolesti, a ujedno i razlog zašto se crijevne zarazne bolesti zovu i bolesti prljavih ruku.
Ruke obvezno treba prati nakon vršenja nužde, prije jela, poslije nečistih poslova i prije rada s namirnicama u kuhinji.

Čiste ruke do zdravlja

Istraživanja su pokazala kako 15 posto Amerikanaca ne koristi sapun i vodu nakon korištenja zahoda. Rezultati su također potvrdili damuškarci imaju gore higijenske navike od žena. Naime, 23 posto muškaraca nije opralo svoje ruke nakon korištenja zahoda, u odnosu na sedam posto žena.

Osobe koje ne peru ruke nakon korištenja zahoda ugrožavaju svoje zdravlje, ali i zdravlje svih osoba s kojima dolaze u dodir, makar i neposredno, npr. putem kvake, držača u autobusu, vlaku i tramvaju ili rukovanjem.

Ipak, ako ste do sada bili uvjereni kako će vas samo redovito pranje ruku zaštiti od širenja virusa i bakterija – znajte kako ste živjeli u zabludi. Znanstvenici su otkrili da izbjegavanje sušenja ruku nakon pranja može potaknuti širenje bakterija.

"Dobra higijena ruku treba uključivati temeljito sušenje, a ne samo pranje. Naj-higijenskiji način sušenje ruku je korištenje papirnatih ručnika", poručuju stručnjaci.