Sezona grijanja tek počinje, a cijena peleta već je dosegnula vrtoglavih 460 do 500 KM po toni. Uz ekstremno visoku cijenu, najveći problem za korisnike tog energenta je njegov nedostatak na tržištu. Naime, već mjesec dana veliki broj građana BiH žali se kako ne može pronaći taj energent na tržištu BiH.

Neki su ga, kako tvrde, naručili prije dva i pol mjeseca, međutim, još uvijek im nije isporučen, piše Večernji list BiH. – Kad smo ga naručili prije gotovo tri mjeseca, cijena je bila 300 KM po toni, međutim, sad su nam rekli da je 500 KM i još uvijek čekamo da nam ga isporuče – napisala je jedna od nezadovoljnih Mostarki na Facebooku.

I dok se prošle godine u ovo vrijeme pelet mogao kupiti u velikom broju trgovina, benzinskih crpki, specijaliziranih trgovina diljem BiH, a njegova cijena nije prelazila 300 KM, ove godine situacija je potpuno drugačija. Tek rijetki ga uspijevaju nabaviti.

Zbog svega navedenog, velik broj stanovnika BiH razmišlja o alternativi, odnosno vraćanju na peći na drva, uvođenju grijanja na struju ili pak lož-ulje.

– Peć za pelet sam kupio prije dvije godine, platio sam je oko 3000 KM, a sad ne mogu naći energent kako bih je koristio.

Ne mogu je ni prodati jer tko će je kupit ako se ne može na nju grijati – priča nam jedan od sugovornika. Internetski oglasnik OLX.ba pun je oglasa u kojima se prodaju peći za pelet, piše Večernji list BiH. S druge strane, oglašivači koji nude pelet su rijetki.

Kolika je potražnja, najbolje pokazuje podatak kako je u nešto više od mjesec dana samo jednom oglašivaču upućeno 90 pitanja o cijeni i mogućnosti dostave. Upiti su poslani iz svih dijelova BiH, od Brčkog, Sarajeva, Tuzle… Kod drugog prodavača na istom internetskom oglasniku postavljena su 74 upita. Međutim, on ne vrši dostavu do Hercegovine.

Problem je, navodno, nastao zbog izvoza peleta iz BiH. Kompanija Woodland iz Drvara je 15. rujna prestala izvoziti pelet kako bi zadovoljila potrebe domaćih kupaca.

Međutim, susreću se s nizom problema. – Problem nam stvara što drugi peletari obećavaju ljudima pelet te, umjesto da poštuju dogovor, izvoze ga – kazali su za Klix iz tvrtke Woodland.

Situaciju su, tvrde, maksimalno iskoristili trgovci koji su kupili pelet po izvansezonskim, nižim cijenama, a prodaju ga po znatno višim.

– Naručili su u srpnju i kolovozu te plaćaju po cijenama koje su tada bile aktualne, a prodaju ga po 400-500 KM. Trgovci i sada traže pelet, ali se trudimo da ga prodajemo samo krajnjim kupcima koji imaju male peći. Također, susrećemo se i s visokim cijenama sirovine jer vlasnici pilana zbog visokih cijena u trgovinama misle da i proizvođači prodaju pelet po visokim cijenama.

Kod nas je veleprodajna cijena peleta 330 KM plus PDV – navode iz ove tvrtke. Iz tvrtke Hifa tvrde kako nemaju zaliha peleta i da ga uvoze, a da je cijena po kojoj ga prodaju formirana isključivo na načelima tržišne ekonomije.

– Moramo znati da peleta nema dovoljno ni u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i drugim zemljama – tvrde iz Hife. Kada je riječ o alternativama peletu, prosječnom kućanstvu koje ima centralno grijanje na drva potrebno je oko 1300 KM, za lož-ulje je pak potrebno dvostruko više novca.

Mnogi tvrde kako je grijanje na električnu energiju trenutačno jedna od jeftinijih opcija. – Ako je cijena peleta 300 i više KM po toni, tada je isplativije grijati se na električnu energiju – zaključio je naš sugovornik.

(www.jabuka.tv)