- Mnogi danas imaju dojam da je Europa postala "baka", ne više plodna i živahna, poručio je papa Franjo u govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu i pozvao na "izgradnju Europe koja se ne okreće oko ekonomije, nego oko svetosti ljudskog bića i oko neotuđivih vrijednosti".

- Posljednjih godina, dok se Europska unija širila, raslo je nepovjerenje dijela građana prema institucijama koje smatraju dalekima, zaokupljenima usvajanjem pravila koja su percipirana kao neosjetljiva prema individualnim građanima, ako ne i potpuno štetna. Uglavnom nailazimo na opći dojam zamora i starenja, (na dojam) Europe koja je sada "baka", ne više plodna i živahna. Posljedično, velike ideje koje su nekoć nadahnule Europu djeluju kao da su izgubile svoju atraktivnost, i da su zamijenjene birokratskim tehnikalijama institucija - rekao je papa Franjo.

Iako kritičan u svojoj analizi trenutnog stanja Unije, na početku svoga govora naglasio je da, kao pastir, želi uputiti poruku nade i ohrabrenja svim građanima Europe.

- To je poruka ohrabrenja da se vratimo čvrstim uvjerenjima utemeljitelja Europske unije, koji su imali viziju budućnosti utemeljene na sposobnosti da se radi zajedno u premošćivanju podjela i izgradnji mira i suradnje između svih naroda ovog kontinenta. To je politički projekt u čijem temelju se nalazilo povjerenje u čovjeka. Ne toliko čovjeka kao građanina ili ekonomskog subjekta, nego u čovjeka, u muškarca i ženu kao osobe koje imaju transcendentno dostojanstvo, rekao je papa Franjo.

 - Transcendentno dostojanstvo čovjeka znači da ima prirodnu sposobnost da razlikuje dobro od zla. Po mome mišljenju, jedna od najčešćih bolesti u Europi danas je usamljenost, svojstvena za one koji nemaju vezu s drugima. To posebno vrijedi za starije, koji su često prepušteni vlastitoj sudbini, i također za mlade kojima nedostaju jasne referentne točke i mogućnosti za budućnost. To vidimo i među mnogim siromašnima u našem društvu - naglasio je Sveti Otac.

vecernji.hr