Nakon što je grupa od 150 beskućnika zahvaljujući papi Franji i njegovom „ministru za siromašne" nadbiskupu Krajewskom nedavno hodočastila u Torino kako bi vidjela Torinsko platno, mediji prenose vijest kako će u blizini Vatikana zahvaljujući Papi uskoro biti otvoren dom za smještaj beskućnika.

Dom ili točnije spavaonica, imat će tridesetak kreveta, a nalazit će se u Via dei Penitenzieri, ulici u blizini Trga sv. Petra.

Privrženost pape Franje beskućnicima već je svima dobro poznata, a pokazao ju je, kao Papa, već na početku svoga pontifikata kada je, čini se, i sam noću odlazio iz Vatikana kako bi pomagao siromašnima.

– Kažem li Papi da večeras izlazim kako bih pomogao siromašnima, on mi odmah odgovara: ‘Dolazim s tobom’ – rekao je mons. Konrad Krajewski, papinski djelitelj milostinje, novinarima u Vatikanu, prenosi Bitno.net.

Krajewski nije želio odgovoriti je li Papa zaista s njim usred noći izašao iz Vatikana kako bi dijelio hranu. Rekao je tek kako su odmah shvatili da bi moglo doći do problema sigurnosti jer Papa ni ne pomišlja na neugodnosti koje bi mu se mogle dogoditi usred noći u Rimu.

– Papa mi gotovo svaki dan šalje omotnice s molbama za pomoć na kojima napiše poruku: "Ti znaš što trebaš činiti" – kaže poljski svećenik koji često odlazi navečer pomagati siromašnima i beskućnicima koji noću spavaju na rimskim ulicama.

Sjetimo se kako je u prosincu prošle godine, na svoj rođendan, beskućnicima dao poslati 400 vreća za spavanje, te deke sa papinskim grbom. U veljači beskućnicima je podijeljeno 300 kišobrana, a potom su izgrađeni tuševi i brijačnica.

Prema izjavi papinskog djelitelja milostinje, Papa je dao nalog da se novac za siromašne ne smije ulagati ili zadržavati, već odmah usmjeriti u konkretnu pomoć.

– Pokoji put mi kaže da je moj posao najljepši – rekao je Krajewski, koji je nakon što je došao u službu skromnog pape Franje, svoj službeni automobil zamijenio običnim vozilom.