Papa Franjo rekao je u srijedu da sudjelovanje sjevernokorejskih sportaša na Zimskim Olimpijskim igrama stvara nadu za pomirenjem dviju Koreja te da je Vatikan spremati podržati bilo kakvu mirovnu inicijativu.

Tradicionalno olimpijsko primirje ove godine posebice dobiva na značaju, poručio je Papa hodočasnicima i turistima u svom tjednom obraćanju.

Izaslanstva iz dviju Koreja će na Zimskim Olimpijskim igrama koje ovoga petka počinju u južnokorejskom Pjongčangu stupati pod istom zastavom, a u nekim sportovima će se i natjecati kao jedna momčad.

To daje nadu za svijet u kojemu se sukobi mogu rješavati mirnim putem, kroz dijalog i međusobno poštovanje, kao što nas to uči sport, rekao je Franjo.

Neka Olimpijske igre budu veliko slavlje prijateljstva i sporta, zaželio je Papa, dodavši da je Vatikan spreman podržati bilo kakvu korisnu mirovnu inicijativu koja favorizira mir i susrete među ljudima.

Papa Franjo je ranije pozvao sve države da podrže dijalog kako bi se na Korejskom poluotoku smanjile tenzije, kao i da donesu pravno obvezujuću zabranu nuklearnoga oružja.

Prošle godine je rekao da bi treća država, poput Norveške, trebala biti posrednik između Sjeverne Koreje i Washingtona kako bi se smirila situacija koja je postala prenapeta i stvorila rizik nuklearnoga uništenja. Papa je kao veliki ljubitelj nogometa dodao i kako će Igre popratiti svojim molitvama.

(Hina)