Papa Franjo u ponedjeljak je zanijekao da je postao »zvijezda« nakon posjete Kubi i SAD-u, priznavši dapače da ga je »malo strah samog sebe« i svojih slabosti, poručivši da je Papa prvenstveno »sluga slugama Božjim«, javljaju agencije.

»Da, u medijima tako pišu (...) ali postoji i druga istina: koliko smo zvijezda vidjeli koje su se ugasile?«, zapitao se Papa pred 11 novinara koji su se zrakoplovom American Airlinesa vraćali sa Svetim Ocem u Rim.

»Zvijezde su lijepe za gledati, ali Papa mora biti sluga slugama Božjim (...) to je malo drugačije od zvijezde. Zvijezde su lijepe, ali se gase i nestaju. Prolazne su, no bivati sluga slugama Božjim je nešto što traje«, kazao je Papa.

Također je kazao da se »pomalo plaši samog sebe« i da se osjeća slabim jer nema moć, ali i da je moć prolazna stvar.

Pojašnjavajući da je moć važna ako s njom učiniš nešto dobro, Papa je podsjetio da je Isus definirao istinsku moć kao »najponiznije služenje«, te da još uvijek mora strijemiti napredovanju jer »dobro znam da ne činim sve što bih trebao«.
»Tako ja promišljam moć«, dodao je Papa.

U razgovorima s novinarima još jednom je ukazao na problem seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika pedofila i kazao da se radi o »svetogrđu« i izdaji Božjeg poziva.

»Obećajem da će svi odgovorni za seksualno zlostavljanje djece biti kažnjeni«, rekao je Papa i dodao da zbog tih zlodjela osjeća »duboki sram«, prenosi Hina.