Papa Franjo u ponedjeljak je zatražio pojačane međunarodne napore na obnovi povjerenja na Korejskom poluotoku i u Siriji, u svom redovnom godišnjem vanjskopolitičkom obraćanju, kako bi zatražio od političkih čelnika da stave dostojanstvo svojih naroda pred ratom, profitom ili vlašću.

U govoru koji se dotaknuo brojnih tema pred veleposlanicima 185 zemalja, Papa je potvrdio potrebu poštovanja status quoa u Jeruzalemu i da se suzdrže od svake inicijative koja jača neprijateljstva.

Papa Franjo nije spomenuo Sjedinjene Države po imenu, ali se brojni dijelovi njegovog govora mogu protumačiti kao implicitan apel Trumpovoj administraciji - on je pozvao vlade da pruže univerzalnu zdravstvenu zaštitu za sve, zatražio je da se poštuju obaveze preuzete Pariškim sporazumom iz 2015. godine o borbi protiv globalnog zagrijavanja, pozvao je na jače napore na integraciji migranata i da se sudjeluje u "spokojnoj i širokoj debati" o nuklearnom razoružanju. 

Govoreći o stogodišnjici prijedloga američkog predsjednika Woodrow Wilsona o Ligi naroda, papa Franjo je kazao da današnji čelnici mogu naučiti dvije lekcije iz "pepela Prvog svjetskog rata - da pobjeda nikada ne znači poniženje poraženog neprijatelja" i da se "rat ne odvraća zakonom straha nego snagom blagog uma". 

Izrazio je zabrinutost zbog prijetnje nuklearnog sukoba na Korejskom poluotoku, rekavši da jednostavno ne postoji nijedan razlog za utrku u atomskom naoružanju i da postoji svaki razlog za uništenjem atomskih arsenala. Papa je naveo prijetnju ratom na Korejskom poluotoku kao jednu od najvećih svjetskih kriza. Kazao je da je od "vrhovnog značaja" podržati bilo kakav dijalog "u cilju nalaženja novih puteva na prevazilaženju trenutnih sporenja, jačanju uzajamnog povjerenja i osiguranju mirne budućnosti za korejski narod i kompletan svijet". 

Papa je također pozvao i na mjere gradnje povjerenja u Siriji i apelirao na međunarodnu zajednicu da organizira povratak svih izbjeglica, posebno kršćana koji su napustili svoje zajednice u kojima je zabilježeno kršćansko prisustvo od vremena Krista. On nije spomenuo američku odluku o preseljenju veleposlanstva u Jeruzalem, ali je naveo "nedavne" napetosti na Svetoj zemlji, ponavljajući "hitni apel" Vatikana da se svaka inicijativa mora pažljivo odmjeriti kako bi se izbjegla neprijateljstva. 

Papa Franjo je apelirao na dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba  i poštovanje status quoa u Jeruzalemu, naglašavajući da je taj grad podjednako svet kršćanima, Židovima i muslimanima, prenosi Associated Press.