Papa Franjo rekao je danas da se starosjedilačkim grupama mora dati pravo suglasnosti na bilo kakvu ekonomsku aktivnost koja se tiče zemlje njihovih predaka, što je u suprotnosti sa stavom američke administracije, koja inzistira na gradnji naftovoda vrijednog 3,8 milijardi dolara uprkos protivljenju američkih Indijanaca.

Papa se sastao sa predstavnicima starosjedilačkog stanovništva u okviru sjednice UN čija je tema bila poljoprivreda i rekao da je ključna stvar kako pomiriti pravo na ekonomski razvoj sa zaštitom kulturnih dobara i teritorija starosjedilaca.

"U tom smislu, pravo na prethodnu i informiranu suglasnost treba uvijek prevladavati. Samo tada je moguće garantirati mirnu suradnju između vlasti i starosjedilaca, prevladati sukobe i konfrontacije", rekao je, prenio je AP.

Plemena Sijuxa "Cheyenne river" i "Standing rock" tužila su državu tražeći da se zaustavi gradnja posljednje etape cjevovoda "Dakota acces", kojim će se prebacivati nafta iz polja Baken u Sjevernoj Dakoti preko četiri države do mjesta istovara u Ilinoisu.

Plemena tvrde da cjevovod prijeti izvorima njihove pitke vode, lokacijama bitnim za kulturu i utječe na mogućnost praktikicranja religije, što zavisi od čiste vode.

Papa je poznat kao pristalica prava starosjedilaca i često je govorio o patnjama Indijanaca u opiranju ekonomskom razvoju koji prijeti njihovoj zemlji. Posljednja etapa cjevovoda prolazit će ispod rezervoara na rijeci Missouri, što je istočna granica rezervata oba plemena, prenosi Srna.