Papa Franjo ponovno je oštro reagirao, nakon što je otkrio da neki kardinali žive vrlo luksuzno, upozorivši da se ne može govoriti o siromašnima i o siromaštvu i istodobno voditi život poput faraona.

"Crkva bi morala govoriti i svjedočiti istinu, istinu o siromaštvu. Ako jedan vjernik govori o siromaštvu i o beskućnicima, vodeći pritom život poput faraona, to nije moguće", rekao je Sveti Otac za nizozemski list "Straatnieuws".

"U Crkvi ima onih koji se, umjesto da služe drugima i misle na druge...., služe Crkvom - to su karijeristi, oni koji vole novce. A koliko takvih svećenika i biskupa poznajemo.... Tužno je to, zar ne?", rekao je u homiliji na jutrošnjoj misi u Vatikanu.

U četvrtak su, zahvaljujući tajnim dokumentima  na nekoliko jezika izišle dvije knjige u kojima se opisuje nesavjesno upravljanje vatikanskim financijama i loše ponašanje nekih prelata koji žive u velikim renoviranim apartmanima u papinskoj državi.

Upravljanje ogromnim brojem crkvenih nekretnina će se "izmijeniti", nedavno je obećao papa Franjo jednom od svojih bliskih suradnika čije riječi u petak prenosi talijanska La Stampa.

Nekoliko kardinala prozvanih u dvjema knjigama brane se od izrečenoga. To su kardinal Tarcisio Bertone, drugi čovjek Vataikana za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. koji navodno živi u stanu od 296 m2 i monsinjor Velasio De Paolis, jedan od glavnih pravnika Kurije koji je u petak rekao da je spreman napustiti stan od 250 m2 i preseliti u mini-apartman poput Papinoga.