Papa Franjo kanonizirao je u nedjelju 35 novih rimokatoličkih svetaca, uključujući troje domorodačke djece mučenika iz Meksika iz 16. stoljeća za koje se smatra da su prvi kršćani ubijeni zbog svoje vjere u Novom svijetu.

Papa je tom prigodom objavio da je odlučio sazvati biskupsku sinodu iz zemalja panamazonske regije za listopad 2019. kako bi raspravljali o položaju Crkve u tom području i patnjama domorodačkog stanovništva.

Regija uključuje Gvajanu, Surinam, Francusku Gvajanu, Venezuelu, Ekvador, Kolumbiju, Boliviju, Peru i Brazil, prenosi Hina.

Troje djece koju je Papa kanonizirao pred desecima tisuća ljudi na Trgu sv. Petra u Vatikanu bili su iz naroda Talaxcaltec koji je živio na području današnjeg Meksika.

Prvo dijete, Cristofora, preobratili su na kršćanstvo franjevački misionari, a ubio ga je 1527. vlastiti otac, plemenski vođa koji je odbio njegove pokušaje da ga preobrati s poganstva.

Dječak je pretučen i bačen u vatru s 13 godina.

Drugo dvoje djece, Antonija i Juana, iz istog tog područja ubili su Indijanci u selu Cuauhtinchanu 1529. zbog njihova preobraćenja. Vjeruje su da su imali 12 i 13 godina kada su nasmrt pretučeni zbog pomaganja dominikanskim misionarima.

Papa je također kanonizirao 30 mučenika koji su stradali zbog svoje vjere u Brazilu 1645. Među njima je dvoje portugalskih misionara i 28 sljedbenika koje su ubili nizozemski kolonijalni vojnici tijekom progona katolika.

Papa u svojem govoru tom prigodom nije spomenuo ulogu Crkve u gušenju domorodačkih kultura u Novom svijetu.

No tijekom svojeg posjeta Boliviji 2015., rekao je da su "nad domorodačkim narodima Amerike počinjeni mnogi teški grijesi u ime Boga". Zatražio je oprost za Crkvu zbog "zločina počinjenih nad domorodačkim narodima tijekom tzv. osvajanja Amerike."

Papa je u nedjelju kanonizirao i oca Faustina Migueza, španjolskog svećenika koji je živio u 19. i 20. stoljeću te oca Angela d'Acrija, talijanskog putujućeg propovjednika koji je umro 1739. nakon što je propovijedao vjeru u zabačenim selima u planinama južne Italije.