Cjepkanje Europe jedna je od briga pape Franje, rekao je Vatikan u subotu, dok se Španjolska nosi s pokušajem odvajanja Katalonije.
 
Vatikanski glavni tajnik Pietro Parolin, drugi po redu u hijerarhiji papinske države, govorio je na konferenciji koju je organizirao Savez europskih katoličkih biskupa (COMECE).
 
"Rezultat prošlogodišnjeg britanskog referenduma i tendencija cjepkanju koja preplavljuje kontinent, potaknula je Svetog Oca  da razmotri hitnu potrebu sveobuhvatnog promišljanja Europe", rekao je Parolin.
 
Jačanje populizma i nacionalizma, nezaposlenost, briga za mlade i okoliš...


Kardinal je govor održao u petak, no Vatikan je objavio transkript samo dan poslije. Sam papa Franjo trebao bi se obratiti govorom na COMECE-u u subotu u 17.30 sati.
 
Parolin se također referirao na Papinu zabrinutost za migrante, posljedice gospodarske krize, "jačanje populizma i povratak nacionalizma, nezaposlenost, brigu za mlade i pitanja okoliša".
 
Papa Franjo nije nedavno komentirao katalonsku krizu, unatoč tome što je španjolski katolički časopis ovaj mjesec tvrdio da je Papa rekao španjolskome veleposlaniku u Vatikanu da je protiv katalonske neovisnosti.
 
Papa je 2014. rekao za list La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni da je zabrinut zbog "svih" nacionalnih podjela te  da bi se regionalni zahtjevi za secesijom trebali  "rješavati na pojedinačnoj osnovi".